Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Zahraničie

Pistorius v Libanone varoval pred ďalšou eskaláciou konfliktu

Nemecký spolkový minister obrany Boris Pistorius (vpravo) nastupuje do lietadla, smerujúceho do Libanonu, na letisku v Berlíne vo štvrtok 19. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov v súčasnosti nie je dôvod, aby sa 140 nemeckých vojakov v rámci dočasných mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL) obávali o svoju bezpečnosť.

Bejrút/Berlín 19. októbra (TASR) - Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok varoval pred ďalšou eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Pistorius na palube nemeckej námornej korvety Oldenburg v Bejrúte povedal, že situácia na Blízkom východe je napätá, ale môže sa ešte dramaticky zmeniť.

Minister obrany posádke korvety odkázal, aby zostala pripravená pomôcť pri evakuácii nemeckých občanov z tohto regiónu.

Podľa jeho slov v súčasnosti nie je dôvod, aby sa 140 nemeckých vojakov v rámci dočasných mierových síl OSN v Libanone (UNIFIL) obávali o svoju bezpečnosť.

Misia UNIFIL v nedeľu informovala, že jej veliteľstvo na juhu Libanonu zasiahla raketa. Zranenia však neboli hlásené. Podľa Pistoriusa veliteľstvo, na ktorom pôsobí 40 nemeckých vojakov, zasiahla zablúdená raketa.

Po masívnom útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra zosilneli ozbrojené konfrontácie aj na izraelsko-libanonských hraniciach a na oboch stranách si vyžiadali aj niekoľko obetí.