Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Po útokoch v meste Baidoa hlásia najmenej 19 mŕtvych a 50 zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Baidoa je dôležitým hospodárskym centrom, ležiacim približne 220 kilometrov severozápadne od somálskeho hlavného mesta Mogadišo.

Mogadišo 14. októbra (TASR) - Najmenej 19 obetí na životoch a 50 zranených si podľa aktuálnych údajov vyžiadali útoky, ktorých terčmi boli v sobotu reštaurácia a hotel v meste Baidoa (Baydhabo) na juhu Somálska. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Zatiaľ čo prvé správy hovorili o samovražednom bombovom útoku na reštauráciu a výbuchu granátu v blízkom hoteli, najnovšie polícia uvádza, že išlo o činy dvoch samovražedných útočníkov opásaných výbušninou. K obom útokom, ktoré nasledovali krátko po sebe, sa medzičasom prihlásila islamsko-teroristická organizácia aš-Šabáb napojená na al-Káidu, a to prostredníctvom spriaznenej rozhlasovej stanice Andalus.

Baidoa je dôležitým hospodárskym centrom, ležiacim približne 220 kilometrov severozápadne od somálskeho hlavného mesta Mogadišo.

Aš-Šabáb presadzuje v Somálsku radikálny výklad práva šaría a často pácha samovražedné útoky, pričom stále ovláda niektoré oblasti v južnej a strednej časti krajiny. V rokoch 2009-2012 okupovala aj Baidou, odkiaľ ju vyhnali vládne sily podporované Etiópiou.

Výbuchy otriasli týmto mestom len deň pred tým, ako si Somálsko pripomenie prvé výročie najkrvavejšieho teroristického útoku vo svojich dejinách. Odpálenie nákladného auta s výbušninou v Mogadiše 14. októbra 2017 neprežilo vyše 500 ľudí.