Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Po vlne protestov tuniská vláda oznámila sériu sociálnych reforiem

Tuniská polícia zasahuje počas protestov. Foto: TASR/AP

Oznámenie zaznelo po sobotňajších krízových rokovaniach v prezidentskom paláci, na ktorých sa zúčastnili prezident Bádží Káid Sibsí, politické strany a odborári.

Tunis 14. januára (TASR) - Tuniská vláda v nedeľu oznámila, že prijme sériu sociálnych reforiem v reakcii na najnovšiu vlnu protestov v krajine, informovala spravodajská stanica BBC.

Oznámenie zaznelo po sobotňajších krízových rokovaniach v prezidentskom paláci, na ktorých sa zúčastnili prezident Bádží Káid Sibsí, politické strany a odborári.

"Diskutovali sme o všeobecnej situácii v krajine a o reformách, najmä sociálno-ekonomických, ktoré musia byť prijaté, aby sa súčasné problémy prekonali," uviedol šéf federácie zamestnávateľov.

Predstavitelia uviedli, že parlamentu predložili návrhy na reformu zdravotnej starostlivosti a bývania a na zvýšenie pomoci chudobným.

Minister pre sociálne záležitosti uviedol, že vláda navrhuje zvýšiť sociálne dávky tým, ktorí to potrebujú, a to o 70 miliónov dolárov. Dodal, že reforma sa dotkne okolo 250.000 rodín a pomôže chudobným a strednej triede.

Prebiehajúce demonštrácie sú súčasťou hnutia nazvaného "Na čo čakáme?", pri ktorého zrode stáli mladí aktivisti namietajúci proti zvyšovaniu cien a daní za niektoré tovary. Táto vlna nespokojnosti podľa rozhlasovej stanice RFI tuniskú vládu veľmi znepokojuje. Preto zasiahla aj proti organizátorom protestov, keď minulý týždeň zadržala desiatky aktivistov, čo v uliciach rozdávali letáky s výzvou na účasť na demonštráciách.

Tunisko je považované za jedinú z krajín tohto regiónu, ktorá úspešne pokračuje v reformách arabskej jari. V dôsledku nepokojov i útokov militantov však momentálne zažíva ekonomický prepad. Tamojšia vláda preto zdražovanie označuje za nevyhnutné pre oživenie hospodárstva a zníženie rozpočtového deficitu. Naopak, predstavitelia tuniskej politickej opozície protesty podporujú a vládu vyzývajú, aby tieto úsporné opatrenia zrušila.

Na nedeľu v krajine zvolali demonštráciu pri príležitosti výročia tzv. jazmínovej revolúcie z roku 2010, ktorá spustila aj sériu protivládnych nepokojov v okolitých krajinách.

Tuniská vláda pouličné protesty odmietla a odsúdila aj vandalizmus, ktorý ich sprevádza. Tvrdí tiež, že demonštrantov zmanipulovala opozícia.