Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Po vražde sa pred políciou v Grécku zhromaždili demonštranti

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Grivovú v pondelok večer smrteľne dobodal jej bývalý partner. Pred vraždou údajne žiadala o pomoc políciu.

Atény 5. apríla (TASR) - Desiatky demonštrantov sa v piatok zhromaždili pred aténskou policajnou stanicou, kde bola v pondelok zavraždená 28-ročná Kyriaki Grivová. V tomto roku ide už piatu "femicídu" v Grécku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Svedectvo o nečinnosti polície vyvolalo v krajine šok a hnev. Pred vchodom na policajnú stanicu ľudia ukladali kvety a sviečky. Na mieste sa objavili aj maľby odsudzujúce násilie páchané na ženách.

Grivovú v pondelok večer smrteľne dobodal jej bývalý partner. Pred vraždou údajne žiadala o pomoc políciu v severozápadnej aténskej štvrti Ajii Anarjyri, kde nahlásila, že ju jej bývalý partner prenasleduje a sleduje jej dom.

Po tom, čo polícia nevyhovela jej žiadosti, aby ju pre jej bezpečnosť odviezli domov služobným autom, zavolala na tiesňovú linku, kde znova žiadala o odvoz. Podľa miestnej tlače, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP, mladú ženu počas telefonátu napadol nožom 39-ročný muž. Na nahrávke zverejnenej políciou počuť, ako záchranár mladej žene hovorí, že "služobné auto nie je taxík".

Po tomto incidente zo svojich funkcií odvolali piatich policajtov. Podozrivého zadržali a na vlastnú žiadosť ho umiestnili na väzenské psychiatrické oddelenie.

Grécke ministerstvo pre sociálnu súdržnosť minulý rok uviedlo, že počet vrážd žien sa štvornásobne zvýšil. V roku 2012 evidovali šesť prípadov a v roku 2022 ich bolo až 24. Počet prípadov násilia na ženách stúpol z približne 1600 na viac ako 10.000.