Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Po zmiznutí Chášukdžího prišli ďalšie obvinenia voči Saudskej Arábii

Tureckí policajti prichádzajú do budovy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule 15. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Džamál Chášukdží - prispievateľ amerických novín The Washington Post a hlasný kritik saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána - je nezvestný od 2. októbra.

Düsseldorf/Rijád 16. októbra (TASR) - Po zmiznutí a možnom zabití saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího sa objavili ďalšie závažné obvinenia na adresu kráľovstva. Predstavitelia saudskoarabského režimu sa mali pred niekoľkými týždňami pokúsiť vlákať do pasce a uniesť späť do vlasti aj v Nemecku žijúceho princa Chálida bin Farhána Saúda, informovala v utorok agentúra DPA na základe jeho vlastných vyjadrení.

"Niekoľko dní pred zmiznutím Chášukdžího hovorili s jedným mojím príbuzným v Káhire a ukázali mu šek," spresnil Chálid pre DPA. Jeho príbuznému povedali, že princovi chcú pomôcť kvôli jeho údajným finančným problémom.

"Šek som si mal vyzdvihnúť na saudskoarabskej ambasáde v Egypte," spresnil. Zároveň vyjadril presvedčenie, že keby túto výzvu uposlúchol, zmizol by rovnako ako Chášukdží.

Džamál Chášukdží - prispievateľ amerických novín The Washington Post a hlasný kritik saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána - je nezvestný od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu svojej vlasti v Istanbule, aby si vyzdvihol dokumenty potrebné k sobášu so svojou tureckou snúbenicou. Turecké úrady sa domnievajú, že Chášukdží bol na konzuláte zavraždený.

Úrady štátnej ochrany v Düsseldorfe pre DPA potvrdili, že v dôsledku pretrvávajúceho stavu ohrozenia sú už niekoľko rokov v kontakte s princom Chálidom bin Farhánom Saúdom a jeho rodinou.

Existujú informácie, podľa ktorých sa vlani Saudská Arábia obrátila na nemecké úrady s požiadavkou, aby preskúmali možnosti vydania Farhána do vlasti. Na túto požiadavku nemecká strana neodpovedala.

Pre zmiznutie novinára prehľadajú dom saudskoarabského konzula



Dom saudskoarabského konzula v tureckom Istanbule prehľadajú v súvislosti so zmiznutím novinára Džamála Chášukdžího. Podľa agentúry AP to v utorok uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Novinár zmizol po tom, čo 2. októbra vstúpil do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si tam vyzdvihol dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou.

Budovu konzulátu prehľadal tím tureckých a saudskoarabských vyšetrovateľov v noci na utorok, teda dva týždne po Chášukdžího zmiznutí.

Do Saudskej Arábie v utorok v súvislosti s týmto prípadom pricestoval aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý rokuje s kráľom Salmánom a neskôr sa plánuje zúčastniť aj na spoločnej večeri s princom Muhammadom bin Salmánom.

Navyše, vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok uviedla, že saudskoarabskí diplomati v Turecku by mali byť v záujme vyšetrovania možného zabitia Chášukdžího okamžite zbavení imunity.

Bacheletová podľa agentúry DPA zároveň vyzvala Turecko aj Saudskú Arábiu, aby zverejnili všetko, čo o prípade novinárovho zmiznutia vedia.

Nemecko a Francúzsko vyzvali na jednotu v prípade zmiznutia novinára Chášukdžího



Na medzinárodnú jednotu v súvislosti s možným zabitím saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na pôde konzulátu v Istanbule vyzvali v utorok šéfovia diplomacií Nemecka a Francúzska, Heiko Maas a Jean-Yves Le Drian.

"Chceme vedieť, čo sa tam stalo," povedal Maas počas stretnutia s francúzskym rezortným kolegom v Paríži. "Potom, keď to budeme vedieť, si urobíme závery," dodal Maas s tým, že o prípade Chášukdžího hovoril v pondelok aj s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom.

K rokovaniu došlo krátko predtým, než Pompeo odcestoval do Rijádu na stretnutie so saudskoarabským kráľom Salmánom. Pompeo absolvuje aj schôdzku s korunným princom Muhammadom bin Salmánom i ministrom zahraničných vecí Ádilom Džubajrom. Následne Pompeo odcestuje do Turecka.

Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného Muhammada bin Salmána. Novinár zmizol po tom, čo 2. októbra vstúpil do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si tam vyzdvihol dokumenty potrebné pre sobáš so svojou tureckou snúbenicou.

Priestory konzulátu v noci na utorok prehľadal tím tureckých a saudskoarabských vyšetrovateľov. Rezort diplomacie v Turecku informoval, že v rámci vyšetrovania prehľadajú aj dom generálneho konzula Saudskej Arábie v Istanbule.

Turecké médiá podľa agentúry AP medzitým uviedli, že podľa tamojšieho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana hľadala polícia v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule "toxické látky".