Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Počet obetí lavíny neďaleko Mont Blancu stúpol na šesť

Lavína padá na ľadovci Armancette neďaleko talianskych hraníc a Mont Blancu na juhovýchode Francúzska v nedeľu 9. apríla 2023 Foto: TASR/AP

Lavína zasypala v nedeľu okolo poludnia skupinu ľudí na ľadovci Armancette na juhovýchode krajiny neďaleko talianskej hranice.

Paríž 10. apríla (TASR) – Nedeľňajšia lavína neďaleko Mont Blancu vo francúzskych Alpách si vyžiadala šesť životov. Po nájdení tela nezvestnej osoby to v pondelok oznámila francúzska polícia. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

Lavína zasypala v nedeľu okolo poludnia skupinu ľudí na ľadovci Armancette na juhovýchode krajiny neďaleko talianskej hranice. Podľa francúzskych médií sú medzi obeťami dvaja sprievodcovia a štyria lyžiari, dvadsiatnici až štyridsiatnici z rôznych francúzskych miest.

Stanica France Info s odvolaním sa na miestne úrady uviedla, že ďalší človek utrpel menšie zranenia a osem ľudí vyviazlo bez poranení. Lavína pokryla plochu asi 1600 krát 500 metrov.

"Myslím si, že je to najsmrteľnejšia lavína tejto sezóny," povedal starosta obce Contamines-Montjoie Francois Barbier.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin ocenil prácu záchranných služieb. Spolu s prezidentom Emmanuelom Macronom vyjadrili sústrasť príbuzným obetí.

Úrady vyšetrujú okolnosti tragédie. Pre región totiž nevydali varovanie pred lavínami, aj keď sa počas veľkonočného víkendu výrazne oteplilo, napísala DPA.