Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Požiar v Kalifornii: Počet obetí stúpol na 63

Hasič hasí mohutný lesný požiar v kalifornskom Simi Valley, 12. novembra 2018. Foto: TASR/AP

Kaliforniu sa chystá v sobotu navštíviť prezident USA D. Trump, ktorý ju vyhlásil za štát zasiahnutý veľkou prírodnou katastrofou a nariadil uvoľnenie federálnej pomoci pre najviac postihnuté okresy.

Paradise 16. novembra (TASR) - Na 63 stúpol počet obetí lesného požiaru na severe Kalifornie po tom, ako záchranári objavili telá ďalších siedmich ľudí. Počet nezvestných sa medzitým vyšplhal na 631. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Kaliforniu sa chystá v sobotu navštíviť prezident USA Donald Trump, ktorý ju vyhlásil za štát zasiahnutý veľkou prírodnou katastrofou a nariadil uvoľnenie federálnej pomoci pre najviac postihnuté okresy.

Požiar známy pod označením Camp Fire (táborák) vypukol 8. novembra.

Podľa agentúry AFP by Camp Fire mohol byť vôbec najtragickejším požiarom v USA za posledné storočie. Obrovský požiar Cloquet Fire, ktorý v roku 1918 zničil sever štátu Minnesota, si vyžiadal 1000 ľudských životov.


Prehľad najväčších lesných požiarov na svete, ktoré viedli k obetiam na životoch a materiálnym škodám.


Portugalsko, 2017: Pri lesnom požiari v okolí mesta Leiria v strednom Portugalsku, ktorý zrejme spôsobil blesk, prišlo o život najmenej 62 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Väčšina obetí zomrela v autách, keď sa pokúšali uniknúť do bezpečnejších oblastí. V krajine vyhlásili trojdňový štátny smútok.

Rusko, 2010: Vyše 60 ľudí zomrelo v lete 2010 v Rusku. V dôsledku bezprecedentnej vlny horúčav a rekordnému suchu vypuklo v zalesnených oblastiach niekoľko ohnísk požiarov. Meteorológovia zaznamenali v tom roku najväčšie horúčavy od roku 1890.

Austrália, február 2009: Rozsiahly požiar prakticky zničil počas horúceho leta rozsiahle oblasti v austrálskom štáte Viktória a vyžiadal si najmenej 173 obetí. Plamene pohltili vyše 2000 obydlí. Na uhasenie požiaru potrebovali hasiči niekoľko týždňov.

Grécko, august 2007: Grécko zasiahla vlna požiarov, ktoré zničili vyše 270.000 hektárov lesa a ďalších porastov. Asi 4500 požiarov si vyžiadalo 77 obetí.

Čína, máj 1987: V Číne vypukol rozsiahly lesný požiar prezývaný "čierny drak", ktorý zasiahol aj územie vtedajšieho Sovietskeho zväzu (ZSSR). Požiar si vyžiadal vyše 200 obetí na životoch. Celkovo v Číne aj ZSSR plamene za mesiac máj zničili majetok na rozlohe vyše sedem miliónov hektárov, z čoho 70 percent tvorili lesy.

Austrália, 16. februára 1983: V plameňoch zomrelo 75 ľudí v štátoch Viktória a Južná Austrália.

Francúzsko, august 1949: V departemente Landes na juhozápade Francúzska zomrelo 82 hasičov a dobrovoľníkov, ktorí sa usilovali uhasiť požiar borovicového porastu. Plamene zničili 50.000 hektárov zalesnenej plochy. Požiar spôsobila odhodená nezahasená cigareta.

USA, 1871: Pravdepodobne ide o najničivejší lesný požiar v histórii USA. V mestečku Peshtigo v štáte Wisconsin a jeho okolí zomrelo 8. októbra 1871 odhadom 1500-2500 ľudí. Požiar zničil 16 obcí a zasiahol plochu 4900 kilometrov štvorcových.