Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Čína primátorovi Prahy a radnici: Podkopávate čínsko-české vzťahy

Zdeněk Hřib, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Praha pod vedením novej koalície začala v marci znova vyvesovať na budovu magistrátu tibetskú vlajku. Pozvanie na stretnutie tiež dostal predseda tibetskej exilovej vlády Lobsang Sangay.

Praha 18. júla (TASR) - Čínskemu ministerstvu zahraničných vecí sa nepáči konanie pražskej radnice a jej primátora Zdeňka Hřiba (strana Piráti). Hovorca ministerstva Keng Šuang uviedol, že Praha koná veľmi nevhodne v témach, ktoré sa týkajú čínskej suverenity a kľúčových záujmov vrátane otázok okolo Taiwanu a Tibetu. Hřib na Twitteri zareagoval, že on vzťahy nenarušuje a Čína by sa mala viac sústrediť na sľúbené investície, ktoré doteraz nesplnila. Vo štvrtok o tom informoval český spravodajský server Novinky.cz.

Hovorca Keng dostal na tlačovej konferencii otázku, či môže potvrdiť, že Čína podnikla opatrenia voči protičínskym krokom pražského magistrátu a primátora. Odpovedal, že tieto aktivity vážne poškodili cítenie čínskeho ľudu a podkopali vzťahy medzi oboma krajinami, predovšetkým dobrú atmosféru vzájomných výmen a spolupráce.

"To je základný dôvod, prečo (s magistrátom) spojené strany a jednotlivci z Prahy nie sú čínskym ľudom vítaní," povedal Keng.

Naliehal na pražské úrady a tamojších politikov, aby zmenili svoje názory a prestali poškodzovať čínsko-české vzťahy. "Inak môžu prípadne poškodiť svoje vlastné záujmy," varoval podľa Noviniek.cz čínsky hovorca.

Praha pod vedením novej koalície začala v marci znova vyvesovať na budovu magistrátu tibetskú vlajku. Pozvanie na stretnutie tiež dostal predseda tibetskej exilovej vlády Lozang Sanggjä (v anglickom prepise Lobsang Sangay).

Vedenie mesta začalo takisto rokovať s Pekingom o zmene tzv. sesterskej zmluvy, ktorú s čínskym mestom uzatvorilo predchádzajúce vedenie Prahy. To súčasné chce zo zmluvy odstrániť bod, ktorým Praha uznáva jednotnú Čínu a Taiwan pokladá za nedeliteľnú súčasť čínskeho územia.

Zmluva bola schválená vo februári 2016, krátko pred marcovou návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Prahe.

Hřib nedávno oznámil, že čínsky veľvyslanec sa snažil na novoročnom stretnutí pražského primátora s diplomatickým zborom o odchod taiwanského diplomata, čo Hřib odmietol.

Nevôľu Číňanov už pred časom pocítili aj umelecké telesá späté svojím názvom s českým hlavným mestom. Napríklad Pražskej komornej filharmónii zrušila čínska strana povolenie na vystúpenia v rámci turné, ktoré sa malo uskutočniť na jeseň.

Primátor zareagoval na slová hovorcu čínskeho ministerstva vo štvrtok dopoludnia a odmietol, že by narušoval česko-čínske vzťahy. Praha podľa neho chce apolitické partnerstvá založené na kultúrnej výmene, ktoré budú obojstranne výhodné. Hřib dodal, že Čína by sa mala viac zameriavať na dodržiavanie sľubov o investíciách, ktoré neboli z jej strany splnené.

"Zrušenie turné Pražskej filharmónie, ktorá už mala podpísanú zmluvu, ukazuje predovšetkým na to, že Čína nie je spoľahlivý obchodný partner," uviedol primátor v esemeske aj portálu Novinky.cz.

Záležitosť komentoval i predseda strany TOP 09, ktorá je súčasťou pražskej koalície. "Vyzývam teda súdruhov z Číny, aby konečne začali dodržiavať ľudské práva a priblížili sa štandardom západných demokracií. Potom budú vzťahy medzi Čínou a Prahou bezproblémové," napísal na Twitteri Jiří Pospíšil, ktorého citoval portál Českého rozhlasu, irozhlas.cz.