Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Podozrivým útočníkom z Turku je Abdurrahmán Mechka

Záchranárske zložky zasahujú v centre fínskeho mesta Turku 18. augusta 2017 po útoku nožom. Najmenej dvoch mŕtvych si vyžiadal útok nožom, ku ktorému došlo dnes v centre mesta Turku ležiaceho na juhozápade Fínska. Páchateľa polícia postrelia do nohy a následne vzala do väzby. Polícia v súvislosti s útokom pátra po ďalších možných páchateľoch. K incidentu došlo v centre mesta na námestí Puutori, kde sa tradične konajú trhy. Na mieste ležalo na zemi viacero ľudí. Foto: TASR

Pri útoku nožom zahynuli dve Fínky a osem ľudí utrpelo zranenia. Súd uviedol, že útok posudzuje ako vraždu a pokus o vraždu s teroristickým úmyslom. Útočník sa v minulosti zdržiaval aj v Nemecku.

Helsinki 21. augusta (TASR) - Podozrivým, ktorý v piatok útočil nožom vo fínskom meste Turku, je 18-ročný marocký žiadateľ o azyl Abdurrahmán Mechka. Oznámil to dnes fínsky súd.

Pri útoku nožom zahynuli dve Fínky a osem ľudí utrpelo zranenia. Súd uviedol, že útok posudzuje ako vraždu a pokus o vraždu s teroristickým úmyslom.



Polícia už požiadala, aby bol Mechka, ktorý skončil postrelený v nemocnici, zadržaný v rámci predbežného vyšetrovania, informovala agentúra Reuters.

Mechku predvedú pred súd v utorok. Ak mu to zdravotný stav nedovolí, vypočutie sa uskutoční cez videospojenie.

Štyria ďalší občania Maroka sú po útoku v policajnej väzbe. Podľa polície mali s podozrivým "nejaké spojenie". Fínsko tiež vydalo medzinárodný zatykač na piateho muža, ktorý sa pravdepodobne nenachádza vo Fínsku.

Útočník sa zdržiaval aj v Nemecku


Mladý Maročan, ktorý v piatok útočil nožom vo fínskom meste Turku, sa na prelome rokov 2015 a 2016 zdržiaval v Nemecku. Napísala to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu spolkového ministerstva vnútra.

Osemnásťročný Maročan, identifikovaný súdom vo Fínsku ako Abdurrahmán Mechka, počas tohto obdobia nepodal žiadosť o azyl, jeho údaje však boli zaznamenané. Ďalšie podrobnosti hovorkyňa neuviedla.

Podľa fínskej polície Mechka požiadal o azyl vo Fínsku, kam prišiel v roku 2016. Úrady nepotvrdili správy médií, že jeho žiadosť bola zamietnutá.