Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Podozrivým zo šírenia nebezpečnej drogy je aj žiak základnej školy

Ilustračné foto Foto: TASR/Polícia

Medzi obvinenými či podozrivými je okrem neplnoletého žiaka aj jeden mladistvý študent a tiež dospelí muži vo veku do 47 rokov.

Ostrava 21. septembra (TASR) - Už dvanásť osôb obvinila polícia v moravskosliezskom okrese Ostrava v súvislosti prípadmi intoxikácie nebezpečnými syntetickými kanabinoidmi, ktoré sa do Česka zrejme dostali z Poľska a usmrtili už dvoch ľudí. Dvanástym podozrivým je neplnoletý žiak základnej školy. Jeho vzhľadom na vek formálne neobvinia, informoval v piatok spravodajský portál Novinky.cz.

Medzi obvinenými či podozrivými je okrem neplnoletého žiaka aj jeden mladistvý študent a tiež dospelí muži vo veku do 47 rokov. "Mladistvý mal poskytnúť predmetnú syntetickú látku 15-ročnému chlapcovi, ktorého potom v dôsledku užitia (syntetického konope) hospitalizovali," uviedla hovorkyňa polície Gabriela Pokorná.

Po užití nebezpečnej drogy sa v okrese Ostrava priotrávilo 23 ľudí.

Polícia podľa slov hovorkyne naďalej uvíta akékoľvek informácie verejnosti o možnom výskyte či náleze týchto nebezpečných syntetických kanabinoidov. V platnosti zostáva aj varovanie obyvateľov pred možným užitím týchto psychotropných látok.

Syntetické kanabinoidy sú látky, ktoré v mozgu pôsobia na rovnaké receptory ako THC, jedna z hlavných aktívnych zložiek konope. Často ich predávajú ako legálne alternatívy zakázaných látok. Vyzerajú ako sušená rastlinná hmota podobná nadrvenému konope alebo rastlinnému koreniu. Užívatelia väčšinou tieto látky fajčia. Niekedy sa však syntetické kanabinoidy môžu objavovať aj v kryštalickej podobe, napísal portál iRozhlas.cz.