Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty vystúpia k 31. decembru 2018 z UNESCO

Na archívnej snímke zo 17. októbra 2016 je logo Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru pred vstupom do sídla UNESCO v Paríži. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že dôvodom odchodu USA z UNESCO je zaujatosť voči Izraelu a potreba "základnej reformy" tejto organizácie.

Paríž 12. októbra (TASR) - Spojené štáty vystúpia z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na generálnu riaditeľku UNESCO Irinu Bokovovú.

Podľa agentúry AP sa tak stane k 31. decembru 2018.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že dôvodom odchodu USA z UNESCO je zaujatosť voči Izraelu a potreba "základnej reformy" tejto organizácie.

Podľa amerických diplomatických zdrojov Washingtonu vadia predovšetkým rezolúcie UNESCO, na základe ktorých je židovskému obyvateľstvu odopieraný prístup na posvätné miesta, ako aj zmienky tejto organizácie o Izraeli ako o okupačnej sile.

Bokovovú o tomto rozhodnutí informoval rezort americkej diplomacie. Spojené štáty si však hodlajú ponechať v UNESCO štatút "stáleho pozorovateľa".

Rozhodnutie urobil americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson, a to bez konzultácie s ostatnými krajinami; išlo o vnútorné rozhodnutie americkej vlády.

Spojené štáty, ktoré do UNESCO ročne prispievali 80 miliónmi dolárov - pätinou rozpočtu organizácie -, pozastavili svoje kľúčové finančné príspevky v roku 2011 na protest proti udeleniu plného členstva Palestíne. V súčasnosti je ich dlh voči UNESCO približne 550 miliónov dolárov.

Pre zmienenú organizáciu ide po problémoch s dotáciami a regionálnou rivalitou o ďalší existenčný úder, konštatuje agentúra Reuters.

Päťdesiatosemčlenný výkonný výbor UNESCO si začal v pondelok v tajnom hlasovaní voliť svojho nového generálneho riaditeľa, ktorý nahradí Bulharku Irinu Bokovovú. Pravdepodobne sa rozhodne medzi bývalým katarským ministrom kultúry Hamadom Abdalazízom Kawarím a bývalou francúzskou ministerkou kultúry Audrey Azoulayovou.

Na predbežne treťom mieste figuruje bývalá egyptská ministerka rodiny Múšíra Chattábová. Za ňou nasledujú ešte ďalší dvaja kandidáti. Na príležitosť viesť túto organizáciu dlhodobo čakajú práve arabské krajiny.

UNESCO so sídlom v Paríži existuje od roku 1946. Najznámejšou činnosťou organizácie je posudzovať kultúrne a prírodné pamiatky sveta a zaraďovať ich na zoznam chránených lokalít, ktorým tak prislúcha osobitná ochrana.


UNESCO vyjadrilo poľutovanie nad krokom USA



Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vyjadrila poľutovanie nad dnešným oficiálnym rozhodnutím Spojených štátov opustiť jej rady ku koncu budúceho roku. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Po tom, ako sme dostali oficiálne upovedomenie od ministra zahraničných vecí USA Rexa Tillersona, chcem ako generálna riaditeľka vyjadriť hlboké poľutovanie nad rozhodnutím Spojených štátov odísť z UNESCO," uviedla vo vyhlásení dosluhujúca šéfka UNESCO Irina Bokovová. Dodala, že tento krok je stratou pre mnohostrannosť a celú "rodinu OSN".

Spojené štáty v roku 2011 prerušili svoju kľúčovú finančnú podporu UNESCO na protest proti udeleniu plného členstva Palestíne v tejto organizácii.

"Toto rozhodnutie neberieme naľahko. Odzrkadľuje znepokojenie USA nad narastajúcim americkým dlhom v UNESCO, nutnosťou zásadnej reformy tejto organizácie a jej pretrvávajúcou zaujatosťou voči Izraelu," uvádza sa v stanovisku ministerstva zahraničných vecí USA, podľa ktorého chcú Spojené štáty v UNESCO pôsobiť už iba ako pozorovateľ.

Ostatné členské štáty UNESCO odchod Spojených štátov bezprostredne nekomentovali. Nejde však o prvý prípad prerušenia členstva USA v tejto organizácii; Washington tak spravil už aj v 80. rokoch, pretože nesúhlasil s jej riadením, prítomnou korupciou a podporou sovietskych záujmov, pripomína agentúra AP. USA sa do nej vrátili v roku 2003.