Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po nezvestnom nórskom vojenskom lietadle stále pátrajú

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Lietadlo typu C-130 smerovalo z mestečka Evenes v severnom Nórsku do švédskeho mesta Kiruna, kde malo vyzdvihnúť posádku, uviedli nórske ozbrojené sily.

Oslo 16. marca (TASR) - Záchranné tímy pokračovali dnes v pátraní po nezvestnom nórskom vojenskom lietadle, ktoré zmizlo z radarov vo štvrtok neskoro popoludní počas medzinárodného cvičenia v severnej časti Švédska.

Na palube vojenského transportného lietadla bolo päť ľudí. Armáda predpokladá, že sa zrútilo.

Lietadlo typu C-130 smerovalo z mestečka Evenes v severnom Nórsku do švédskeho mesta Kiruna, kde malo vyzdvihnúť posádku, uviedli nórske ozbrojené sily.

Oblasť pátrania je v okolí najvyššieho švédskeho štítu, končiara Kebnekaise, ktorý je vysoký 2106 m. Pátranie komplikovala silná víchrica a dážď so snehom. Viditeľnosť v hustej hmle bola len do vzdialenosti približne piatich metrov.

Automatický vysielač záchranných signálov havarovaného lietadla z neznámych príčin nevysielal. Dnes v skorých ranných hodinách zaregistrovalo nórske pátracie lietadlo Orion, vybavené najdokonalejšou technológiou, tzv. tepelnú stopu v neprístupnom teréne. Do oblasti odleteli tri helikoptéry.

Všetkých päť ľudí na palube stroja boli Nóri. Záchranné skupiny a armáda začali pátraciu a záchrannú operáciu vo Švédsku aj v Nórsku.

Lietadlo zmizlo počas zimného cvičenia nazvaného Cold Response (Chladná odpoveď), na ktorom sa zúčastňuje 16.000 vojakov zo 14 krajín. Účelom cvičenia pod vedením Nórska je odskúšať si v zimnom počasí rozsiahle operácie NATO s mandátom OSN.