Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Polícia našla telo pytliaka, ktorý zabil štyroch ľudí

Policajt hliadkuje v blízkosti dedín Grosspriel a Kollapriel, vzdialených 90 km (55 míľ) západne od Viedne Foto: TASR/AP

Muž, identifikovaný ako 55-ročný podnikateľ v oblasti dopravy Alois Huber, bol hľadaný pre podozrenie z pytliactva a neskôr aj štvornásobnej vraždy.

Viedeň/Melk 17. septembra (TASR) - Spálené telo našli rakúski policajti v stredu neskoro večer v úkryte na statku v Dolnom Rakúsku, kde sa zabarikádoval predpokladaný pytliak, ktorý predtým zabil troch policajtov a vodiča sanitky. Podľa vyšetrovateľov všetko nasvedčuje tomu, že ide o páchateľa, informovala tlačová agentúra APA.

Polícia prehľadávala statok v obci Großpriel pri meste Melk, 80 kilometrov západne od Viedne, takmer šesť hodín, pokým našla v pivnici tajnú miestnosť prístupnú až po odtlačení skrytých dverí na jednej zo stien. Vnútri horelo a prísun kyslíka oheň ešte rozdúchal. Po jeho zahasení objavili mŕtvolu, oznámil hovorca dolnorakúskeho policajného veliteľstva.

Značne spálené telo bolo podľa polície v "zodpovedajúcom stave". Sťažuje to určenie totožnosti mŕtveho a príčiny smrti, hoci takmer niet pochýb, že ide o pozostatky hľadaného muža. Definitívne to potvrdí až analýza DNA, ktorej výsledky môžu byť známe až o niekoľko dní.

Vrah bol 55-ročný podnikateľ


Muž, identifikovaný ako 55-ročný podnikateľ v oblasti dopravy Alois Huber, bol hľadaný pre podozrenie z pytliactva a neskôr aj štvornásobnej vraždy.

Dráma trvala 24 hodín a v nasadení bolo celkovo 135 príslušníkov špeciálnej policajnej jednotky Cobra a 200 ďalších policajtov, ktorým dala armáda k dispozícii tri obrnené vozidlá použité pri zásahu. V pohotovosti boli aj desiatky zdravotníkov a lekárov, ktorí sa postarali o 30 zranených, informoval Červený kríž.

Polícia dostala v noci na utorok informáciu, že dobre známy pytliak sa opäť vydal na lov. Jeho vozidlo zastavili pomocou cestnej zátarasy pri obci Annaberg v okrese Lilienfeld dvaja príslušníci jednotky Cobra. Jedného z nich pytliak postrelil a spôsobil mu zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahol. Muž však začal ostreľovať aj privolanú sanitku Červeného kríza, pričom smrteľne zranil jej vodiča a zasiahol ďalšieho policajta.

Zastrelil policajta


Po úteku pešo narazil neskôr páchateľ na policajnú hliadku pri druhej zátarase a opäť siahol po zbrani. Zastrelil ďalšieho policajta a unikol na policajnom vozidle s jeho kolegom ako rukojemníkom. Mŕtve telo tohto muža našli neskôr v odcudzenom vozidle odstavenom na usadlosti v utorok popoludní.

Na statku pri obci Grosspriel sa ozbrojený strelec zabarikádoval a opakovane dával o sebe vedieť streľbou. Lokalitu hermeticky uzavreli a statok ešte ráno okolo 7.00 h obkolesili desiatky policajtov. Kontakt s páchateľom sa polícii nepodarilo nadviazať napriek zapojeniu rodinných príslušníkov páchateľa.

Večer po 18.00 h spustili policajti zásah, pri ktorom postupovali pomaly vzhľadom na hrozbu, že by páchateľ "mohol číhať za každým rohom". Obrnené vozidlá použili s cieľom zaistiť čo najlepšiu ochranu príslušníkov Cobry, vojaci sa na akcii nepodieľali. Objekt medzičasom prehľadali úplne a žiadne nebezpečenstvo v ňom už nehrozilo, dodal policajný hovorca na tlačovej konferencii v Melku.