Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Polícia pri proteste v Bielorusku zatkla i zahraničných novinárov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Účastníci neohláseného zhromaždenia vyzývali verejnosť na bojkot parlamentných volieb.

Minsk 18. septembra (TASR) - Bieloruská polícia rozohnala dnes nepovolenú demonštráciu v metropole Minsk, pričom zadržala viacero účastníkov i novinárov, vrátane fotografov zahraničných agentúr AP a Reuters. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestne zdroje.

Účastníci neohláseného zhromaždenia prišli do ulíc bieloruského hlavného mesta vyzvať verejnosť na bojkot parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia tento víkend.

"Opoziční aktivisti sa zhromaždia na ďalšom proteste pri obchodnom dome neďaleko zastávky metra Frunzenskaja s výzvou občanom, aby sa nezúčastňovali volieb do Snemovne reprezentantov bieloruského parlamentu," uviedla opozičná skupina Charta 97 na svojej internetovej stránke.

Z videozáznamov, ktoré podľa RIA Novosti kolovali na sociálnej sieti Facebook, bolo zrejmé, že novinárov policajti odtiahli z miesta protestu. Medzi zadržanými sú údajne aj kameramani nemeckej televíznej stanice ZDF.

Bieloruská opozícia stiahla svojich kandidátov z víkendových parlamentných volieb. Volebná komisia v pondelok potvrdila, že Jednotná občianska strana (OGP) a Bieloruský ľudový front (BNF) stiahli svoje kandidačné listiny. Obe hlavné opozičné strany sa rozhodli pre bojkot nedeľňajšieho hlasovania na protest proti perzekúcii zo strany úradov. Vláda tiež odmietla vyhovieť ich žiadosti na prepustenie väzňov, ktorých považujú za zadržiavaných z politických dôvodov.

Západní pozorovatelia posúdili všetky voľby v Bielorusku v ostatných rokoch ako nedemokratické.