Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Polícia rozohnala neonacistickú demonštráciu v Drážďanoch

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Na akcii sa zúčastnilo zhruba 200 ľudí vrátane známeho popierača holokaustu Gerharda Ittnera.

Drážďany 17. februára (TASR) - Nemecká polícia rozohnala v sobotu neonacistickú demonštráciu, ktorá sa konala v saskej metropole Drážďany. Na akcii sa podľa agentúry DPA zúčastnilo zhruba 200 ľudí vrátane známeho popierača holokaustu Gerharda Ittnera.

Polícia sa rozhodla demonštráciu zastaviť po tom, ako na nej odznel prinajmenšom jeden prejav, ktorý vyhodnotila ako štvavý. Na akcii zároveň vypla reproduktory v čase, keď demonštranti spievali nacistickú pieseň.

Samotný Ittner na podujatí s prejavom vystúpiť nemohol, nakoľko momentálne čelí stíhaniu v súvislosti s údajným buričstvom. Tohto muža odsúdili v roku 2015 na väzenský trest za to, že v rokoch 2011-2012 rozdával letáky popierajúce holokaust.

Stovky ďalších ľudí sa v sobotu v Drážďanoch zišli na protidemonštrácii.

Obyvatelia Drážďan si v týchto dňoch tradične pripomínajú výročie ničivého bombardovania spojeneckými silami, ktorého terčom bolo toto mesto v záverečných mesiacoch druhej svetovej vojny a pri ktorom prišlo medzi 13.-15. februárom 1945 o život približne 25.000 ľudí.

Každoročne sa v Drážďanoch v tomto čase konajú aj zhromaždenia neonacistov, ktorí tvrdia, že bombardovanie si vyžiadalo omnoho viac obetí, než sa oficiálne udáva. Výročie využívajú i na to, aby popierali zodpovednosť Nemecka za zverstvá napáchané vo vojne. V meste zároveň v týchto dňoch tradične organizujú protidemonštrácie ľavicovo zameraní aktivisti.