Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Polícia v Minsku pred protestmi zadržala približne 20 novinárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi zadržanými novinármi sú i spravodajca RFE/RL, novinári z tlačových agentúr AP, Reuters a TASS a televízie Belsat sídliacej v Poľsku.

Minsk 27. augusta (TASR) - Bieloruská polícia vo štvrtok v hlavnom meste Minsk zadržala približne 20 novinárov, ktorí sa chystali spravodajsky pokrývať protest na tamojšom Námestí slobody. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).

Hovorkyňa minskej polície povedala, že novinárov minibusom previezli na policajnú stanicu na overenie totožnosti.

Medzi zadržanými novinármi sú i spravodajca RFE/RL, novinári z tlačových agentúr AP, Reuters a TASS a televízie Belsat sídliacej v Poľsku.

Krátko po zadržaní novinárov sa začal pochod s účasťou 8niekoľkých stoviek demonštrantov.

Hovorkyňa bieloruského ministerstva vnútra povedala, že zadržaní novinári budú po kontrole dokladov prepustení, uviedla na svojej webovej stránke agentúra Interfax. Účelom kontroly je preveriť, či majú akreditáciu.

Fotograf agentúry TASS Sergej Bobylev neskôr oznámil, že jeho i ďalších ruských novinárov prepustili.

Celonárodné protesty v Bielorusku sa začali bezprostredne po oznámení výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta, podľa ktorých zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko so ziskom 80,1 percenta hlasov, čím si zabezpečil šieste funkčné obdobie po sebe. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská, ktorá získala 10,1 percenta hlasov, i ďalší opoziční kandidáti výsledky odmietli.