Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poľky protestovali proti návrhu na sprísnenie zákazu o interrupciách

Poľské ženy protestovali proti návrhu zákona o úplnom zákaze interupcií. Varšava, 18. marca 2018 Foto: TASR/AP

Ženy takýmito protestmi reagovali na minulotýždňové vyhlásenie episkopátu, ktorý poľských zákonodarcov vyzval, aby interrupcie úplne zakázali.

Varšava 18. marca (TASR) - Poľky protestovali v nedeľu pred sídlami biskupov a arcibiskupov rímskokatolíckej cirkvi, ktorá poľskú vládu žiada o úplný zákaz interrupcií. Informovala o tom agentúra AP.

Vo Varšave sa pred sídlom arcibiskupa zišlo zhruba 400 demonštrantiek. Niesli drôtené vešiaky, akési symboly nezákonných interrupcií, a skandovali heslá ako "Zachráňte ženy!". Obdobné demonštrácie prebiehali aj v ďalších mestách.

Ženy takýmito protestmi reagovali na minulotýždňové vyhlásenie episkopátu, ktorý poľských zákonodarcov vyzval, aby interrupcie úplne zakázali, priblížila AP.

V súčasnosti platný zákon zakazuje v Poľsku ukončenie tehotenstva, no pripúšťa tri výnimky: ak je plod poškodený, ak tehotenstvo ohrozuje zdravie a život matky, alebo ak je tehotenstvo následkom zločinu - znásilnenia alebo incestu. Vzhľadom na tento prísny zákon lekári v Poľsku často odmietajú vykonať interrupciu aj v prípadoch, keď tehotná žena spĺňa podmienky na udelenie výnimky.

Konzervatívna poľská vláda podporovaná katolíckou cirkvou sa však snaží legislatívu ešte viac sprísniť a dosiahnuť zákaz interrupcií aj v prípade, že sa na plode v tele matky zistí telesné postihnutie alebo choroba nezlučiteľná so životom.

Predchádzajúce pokusy poľskej vlády o úplné zakázanie interrupcií zastavili v roku 2016 celonárodné protesty žien.