Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dosluhujúci parlament v Poľsku sa zíde ešte aj dva dni po voľbách

Na snímke poslanci vládnucej Právo a spravodlivosť (PiS) v takmer prázdnej rokovacej sále poľského parlamentu 11. septambra 2019. Parlament vo štvrtok odoberie na bezprecedentnú, viac ako mesačnú prestávku. Opäť sa zíde až 15. októbra, teda dva dni po poľských parlamentných voľbách. Foto: TASR/AP

Agentúra AP v tejto spojitosti pripomenula, že vládna strana Jaroslawa Kaczyňského v minulosti ignorovala niektoré legislatívne predpisy, čo vyvolalo protesty opozície a predstaviteľov Európskej Únie.

Varšava 11. septembra (TASR) - Na návrh poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) sa parlament vo štvrtok odoberie na bezprecedentnú, viac ako mesačnú prestávku. Opäť sa zíde až 15. októbra, teda dva dni po poľských parlamentných voľbách, informovala v stredu agentúra AP.

Posledná schôdza dosluhujúceho parlamentu sa začala v stredu a vo štvrtok bude prerušená až do polovice októbra. Podľa AP pôjde o prvý prípad v dejinách demokratického Poľska, keď končiaci parlament zasadne aj po parlamentných voľbách.

Podľa PiS dá prestávka poslancom viac času na predvolebnú kampaň. Opozícia sa však obáva, že vládnuca strana chce týmto spôsobom odložiť prijatie nepopulárnych politických rozhodnutí, ktoré by mohli odradiť jej potenciálnych voličov.

PiS tvrdí, že program aktuálnej schôdze parlamentu nebude nijak zmenený, ani sa doň nič nepridá.

Agentúra AP však v tejto spojitosti pripomenula, že vládna strana Jaroslawa Kaczyňského už v minulosti ignorovala niektoré legislatívne predpisy alebo zaužívané postupy, čo vyvolalo protesty opozície a predstaviteľov Európskej Únie.

Ešte v stredu večer mali poľskí poslanci hlasovať o vyslovení nedôvery ministrovi spravodlivosti Zbigniewovi Ziobrovi. Opozícia ho chce odvolať kvôli tomu, že jeho námestník podporoval internetovú nenávistnú kampaň proti sudcom, ktorí kritizovali vládu. Námestníka medzičasom odvolali.