Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Odvolací súd zamietol sťažnosť poslancov na krucifix v parlamente

Ilustračné foto Foto: TASR

V dôsledku tradičného rešpektu pre náboženstvo kríž v parlamente už zostal.

Varšava 9. decembra (TASR) - Odvolací súd vo Varšave dnes zamietol sťažnosť ateistických poslancov na prítomnosť krucifixu v poľskom parlamente. Nesúhlasil tak s názormi niektorých členov strany Tvoje hnutie, ktorí tvrdia, že prítomnosť kríža z ebenového dreva s ukrižovaným Ježišom nad vstupnými dverami v rokovacej sále porušuje ich práva.

Poslanci sa odvolali voči podobnému rozhodnutiu nižšie súdu.

O rozhodnutí odvolacieho súdu informovala agentúra Associated Press, podľa ktorej spor dokazuje stúpajúcu tendenciu prevažne katolíckeho Poľska, kde sa k tejto cirkvi hlási takmer 90 percent ľudí, odstrániť náboženstvo a jeho symboly z dohľadu verejnosti.

Krucifix v rokovacej sále parlamentu tajne zavesili jednej noci v októbri 1997 dvaja veriaci poslanci z niekdajšej Volebnej akcie Solidarita (AWS). Tým ukončili búrlivú debatu o tom, či by sa tam mal nachádzať ako symbol zvrhnutia komunizmu v Poľsku a jeho návratu k národným, katolíckym hodnotám.

V dôsledku tradičného rešpektu pre náboženstvo kríž v parlamente už zostal.

Palikotovo hnutie (Ruch Palikota), ktoré sa po voľbách v roku 2011 stalo treťou najsilnejšou stranou v poľskom parlamente a vystupovalo otvorene proti náboženstvu v školách a úradoch, sa 6. októbra 2013 premenovalo na Tvoje hnutie (Twój Ruch).