Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Popri konzuláte v Istanbule kráčal dvojník Chášukdžího

Na videosnímke v červenom krúžku je saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží a jeho snúbenica Harice Cengizová (so šatkou na hlave) krátko pred vstupom do saudskoarabského veľvyslanectva 2. októbra 2018 v Istanbule. Foto: TASR/AP

Turecká štátna televízna a rozhlasová stanica TRT informovala, že muža, ktorý vošiel do budovy konzulátu, videli z budovy odchádzať v Chášukdžího oblečení.

Istanbul 22. októbra (TASR) - Zábery z bezpečnostných kamier, ktoré po zabití saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte kráľovstva v Turecku najnovšie unikli do médií, údajne zachytávajú muža kráčajúceho okolo istanbulského konzulátu v novinárovom oblečení.

Americká spravodajská televízia CNN odvysielala v pondelok tieto zábery s odvolaním sa na tureckého predstaviteľa, ktorý označil kráčajúceho muža za "dvojníka" Chášukdžího a za príslušníka 15-členného saudskoarabského tímu vyslaného do Istanbulu so zámerom odstrániť novinára.

Televízia CNN tiež uviedla, že muž vyšiel zo saudskoarabského konzulátu v Istanbule zadným východom spolu s komplicom, potom si vzal taxík do slávnej historickej istanbulskej Mešity sultána Ahmeda nazývanej aj Modrá mešita, kde vstúpil do verejných toaliet, opäť sa prezliekol a odišiel.

Turecká štátna televízna a rozhlasová stanica TRT neskôr tiež informovala, že muža, ktorý vošiel do budovy konzulátu, videli z budovy odchádzať v Chášukdžího oblečení.

O novinárovi spolu diskutovali aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho americký kolega Donald Trump. Oboch znepokojujú okolnosti, ktoré viedli k smrti Chášukdžího. Vo vyhlásení o tom v pondelok informoval francúzsky prezidentský úrad.

Elyzejský palác označil smrť novinára za a uviedol, že obaja prezidenti spolu telefonovali v nedeľu. Ďalšie podrobnosti neposkytol.

Saudskoarabské úrady v sobotu 20. októbra priznali, že Chášukdží bol zabitý 2. októbra na konzuláte v Istanbule pri bitke, ktorá vypukla po hádke. Okolnosti smrti sú však stále nevyjasnené.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už skôr oznámil, že podrobnosti o zabití Chášukdžího odhalí v utorok v prejave v parlamente.