Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Porošenko podpísal zákon o strategickom smerovaní k EÚ a NATO

Ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Ukrajinský parlament schválil príslušné zmeny v ústave 7. februára. V preambule ústavy má byť zakotvené nezvratné smerovanie Ukrajiny k európskej a euroatlantickej integrácii.

Kyjev 19. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal v utorok zákon o zmenách v ústave, ktoré sa týkajú strategického smerovania štátu s cieľom získania plného členstva v Európskej únii a NATO.

Porošenko podpísal dokument v parlamente v rámci piateho výročia začiatku "ozbrojenej agresie Ruska proti Ukrajine", informovala agentúra Ukrinform.

"Dnes sa nepozeráme späť k Rusku a nebudeme žiadať od (ruského prezidenta Vladimira) Putina povolenie, kam by sme mali smerovať. Kráčame vlastnou cestou a sami sa rozhodujeme o tom, ako zaistíme našu bezpečnosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť," vyhlásil Porošenko.

Ukrajinský parlament schválil príslušné zmeny v ústave 7. februára. Na základe prijatého návrhu zákona má byť v preambule ústavy zakotvené nezvratné smerovanie Ukrajiny k európskej a euroatlantickej integrácii a tiež potvrdenie európskej identity ukrajinského národa.

Jeden z článkov priznáva parlamentu právomoci pri určovaní základného smerovania domácej i zahraničnej politiky. Najvyššia rada sa má spoločne s vládou podieľať na implementácii strategického kurzu smerujúceho k získaniu plného členstva Ukrajiny v EÚ a Severoatlantickej aliancii. Garantom udržovania tohto smerovania má byť prezident Ukrajiny.

Príslušný legislatívny návrh obsahujúci viacero návrhov na zmeny v texte ústavy predložil parlamentu prezident Petro Porošenko. Poslanci ho vlani v septembri dali na posúdenie Ústavnému súdu, ktorý ho odobril 22. novembra.

Proti rozširovaniu NATO smerom na východ vystupuje Rusko, ktoré tento proces vníma ako hrozbu pre svoju bezpečnosť.