Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Porota v USA rozhodla, že policajt je vinný zo zabitia Afroameričana

Na archívnej snímke Randy Roedema opúšťa súdnu sieň po tom, čo bol odsúdený za obvinenia zo smrti Elijaha McClaina v roku 2019 po procese v Adams County, Colorado, súd vo štvrtok 12. októbra 2023 v Brightone. Foto: TASR/AP

Prípad McClaina sa dostal do povedomia verejnosti počas protestov po smrti Afroameričana Georgea Floyda.

Los Angeles 13. októbra (TASR) - Policajta Randyho Roedemu uznali vo štvrtok v USA za vinného zo zabitia z nedbanlivosti a napadnutia tretieho stupňa v prípade smrti 23-ročného Afroameričana Elijaha McClaina z roku 2019. Jeho smrť neskôr prispela k protestom, ktoré v USA vypukli po smrti Georgea Floyda v roku 2020. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Jasona Rosenblatta, druhého policajta z prípadu úmrtia McClaina, porota oslobodila. Tretieho zúčastneného policajta Nathana Woodyarda čaká súdny proces v nasledujúcich dňoch a zdravotníkov Petera Cichunieca a Jeremyho Coopera v novembri.

McClain umrel niekoľko dní po tom, ako ho Woodyard počas zásahu držal okolo krku a pritlačil k zemi. Následne ho zdravotníci predávkovali ketamínom, ktorý sa používa ako anestetikum na tlmenie bolesti.

Policajti voči McClainovi zasahovali po tom, čo na tiesňovú linku dostali hlásenie o "podozrivom" černochovi v lyžiarskej kukle, ktorý "sa správa zvláštne". Ako sa neskôr ukázalo, McClain pri sebe nemal žiadnu zbraň.

Prípad McClaina sa dostal do povedomia verejnosti počas protestov po smrti Afroameričana Georgea Floyda. Ten zomrel v máji 2020 pri zásahu policajta Dereka Chauvina, ktorý mu viac než deväť minút kolenom kľačal na krku, až kým sa neprestal hýbať a nestratil pulz.