Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Možných vinníkov tragického lesného požiaru v Portugalsku budú súdiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lesný požiar si vlani v júni vyžiadal životy 64 osôb, ďalších viac ako 250 ľudí vyviazlo so zraneniami.

Lisabon 27. septembra (TASR) - Zo zabitia z nedbalosti sa bude v Portugalsku zodpovedať v súdnej sieni 12 osôb v súvislosti s tragickými dôsledkami vlaňajšieho lesného požiaru pri obci Pedrógao Grande.

Spomínaný lesný požiar si vlani v júni vyžiadal životy 64 osôb, ďalších viac ako 250 ľudí vyviazlo so zraneniami.

Ako vyplýva z informácií prokuratúry v meste Leiria, medzi obžalovanými sú traja velitelia civilnej ochrany, traja miestni poslanci, dvaja pracovníci energetickej firmy, jeden zamestnanec úradu starostu, ako aj traja pracovníci firmy zodpovednej za údržbu cestných komunikácií v inkriminovanej lokalite.

Podľa prokuratúry totiž cestná komunikácia nebola v adekvátnom stave, čo znemožnilo množstvu ľudí útek pred plameňmi v ich motorových vozidlách. Tu zomrela napokon väčšina z obetí (47).

Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že požiar vypukol zrejme v okolí elektrického vedenia a v suchom prostredí za vysokých teplôt a s podporou silného vetra sa rýchlo rozšíril, pripomínajú svetové tlačové agentúry.

Portugalsko sužovalo vlani sucho, ktoré krajina nepoznala rádovo desaťročia. Za menej ako štyri mesiace zomrelo v krajine v dôsledku lesných požiarov viac ako 100 ľudí a plamene podľa odhadov zničili vyše 500.000 hektárov zeleného územia.

Vláda v Lisabone čelila v tejto súvislosti ostrej kritike za nepripravenosť a neschopnosť predísť podobným prírodným katastrofám. V októbri rezignoval minister vnútra, však vláda napokon hlasovanie o dôvere "prežila".