Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Posádka Sojuzu musela núdzovo pristáť krátko po štarte

Štart rakety Sojuz MS-10 z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane 11. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Na miesto núdzového pristátia dorazili záchranárske tímy vrátane vrtuľníkov.

Moskva 11. októbra (TASR) - Dvojčlennú posádku ruskej rakety Sojuz MS-10, ktorá bola vo štvrtok krátko po štarte z kozmodrómu Bajkonur nútená núdzovo pristáť, evakuovali vrtuľníkom do kazašského mesta Žezkazgan.

Potom by ich mali previezť do Hviezdneho mestečka pri Moskve, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na tvít šéfa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Jima Bridenstina.

Oboch členov posádky - Američana Nicka Hagua a Rusa Alexeja Ovčinina - medzičasom už pomocou techniky vyslobodili z návratového modulu.

Lekári po ich prvej prehliadke konštatovali, že ich stav je uspokojivý. Ruské médiá už predtým informovali, že kozmonauti boli pri návrate vystavení veľkému preťaženiu 6G.

Podľa agentúry Interfax k mimoriadnej situácii došlo asi dve minúty po štarte pri oddeľovaní bočných blokov prvého stupňa rakety od hlavného bloku druhého stupňa nosnej rakety. Vzápätí sa aktivoval havarijný maják, raketa sa rozdelila na jednotlivé súčasti a uvoľnil sa padák. Návratový modul s posádkou sa potom po balistickej dráhe začal vracať na Zem a núdzovo pristál v kazašskej stepi.

Podľa pôvodných plánov mali Ovčinin a Hague stráviť na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) 187 dní.

Borisov: Rusko dočasne pozastaví všetky pilotované vesmírne lety



Po nevydarenom štarte rakety Sojuz budú dočasne pozastavené všetky ruské pilotované lety do vesmíru.

Uviedol to vo štvrtok podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov, ktorý súčasne ubezpečil, že Rusko poskytne Spojeným štátom všetky relevantné informácie z vyšetrovania príčin mimoriadnej situácie.

V posádke ruskej rakety bol totiž okrem Rusa Alexeja Ovčinina aj americký astronaut Nick Hague.

Ruská agentúra Roskomos medzičasom oznámila, že kontrole podrobí všetky nosné rakety typu Sojuz-FG, na akej došlo vo štvrtok k neštandardnej situácii.

Zdroje z kazašského kozmodrómu Bajkonur, odkiaľ vo štvrtok raketa Sojuz MS-10 s dvojčlennou posádkou štartovala, informovali, že posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ku ktorej Sojuz smeroval, má dostatok potravín i vody.

Zdroje z Bajkonuru však podľa agentúry RIA Novosti pripustili, že ďalšia raketa so zásobami pre ISS môže odštartovať už v polovici novembra - skôr ako sa pôvodne plánovalo.

Tento predčasný štart sa však uskutoční až po zistení príčin štvrtkového neúspešného štartu, uviedli zdroje.