Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Posádka stroskotanej lode Concordia získala ocenenie Moreplavec roka

Foto: TASR/AP

Podľa porotcov posádku ocenili za naozajstné ukážky statočnosti a profesionality. Keby väčšina lodného personálu tak nezareagovala tak kvalifikovane, straty na životoch mohli byť oveľa väčšie.

Miláno 28. septembra (TASR) - Posádka výletnej lode Costa Concordia získala cenu v kategórii "Moreplavec roka" v rámci udeľovania cien Lloyd's List Global Awards za "odvahu a profesionalitu", ktorú preukázala, keď ich loď 13. januára narazila do skál neďaleko talianskeho ostrova Giglio a prevrátila sa. V noci nadnes o tom informovala agentúra AP.

Na palube luxusnej výletnej lode Costa Concordia bolo pri stroskotaní viac ako 4200 ľudí. O život prišlo 32 zamestnancov a pasažierov. Vinu prisudzujú kapitánovi, ktorý viedol loď príliš blízko pobrežia v rámci zjavne nebezpečného predvádzacieho manévru, konštatuje AP. Spolu s ďalšími ôsmimi osobami, vrátane členov posádky a krízového koordinátora, čelia možným obvineniam.

Foto: TASR/AP
Podľa porotcov posádku ocenili za "naozajstné ukážky statočnosti a profesionality". Podotkli, že keby väčšina lodného personálu tak nezareagovala tak kvalifikovane, "straty na životoch mohli byť oveľa väčšie".

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutočnilo v stredu v Londýne. Lloyd's List Global Awards udeľujú britské noviny Lloyd's List, založené v roku 1734, za úspechy v lodnom priemysle a námorníctve - okrem kategórie "Moreplavec roka" napríklad aj v kategóriách "Technologická inovácia", "Environmentálna cena". "Spoločnosť roka" či "Cena za celoživotné dielo".