Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Premiéra Babiša vydala Česká Poslanecká snemovňa na trestné stíhanie

Na archívnej snímke Andrej Babiš Foto: TASR/AP

O zbavenie imunity Babiša a Faltýnka požiadala polícia v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Praha 19. januára (TASR) - Česká Poslanecká snemovňa odhlasovala v piatok vydanie premiéra Andreja Babiša a predsedu poslaneckého klubu jeho hnutia ANO Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Informoval o tom spravodajský server ČT24.

Snemovňa oboch poslancov vydala na stíhanie po vyše štvorhodinovej debate. Za vydanie bolo 111 poslancov, 69 hlasovalo proti. Za vydanie Babiša hlasovali všetci poslanci okrem tých z hnutia ANO. Aj sám premiér zdvihol ruku za svoje vydanie, uvádzajú Novinky.cz. Podľa serveru iDNES.cz za svoje vydanie hlasoval aj Faltýnek.

Babiš v prejave pred hlasovaním zopakoval, že kauza je zmanipulovaná. "Je to politické stíhanie," uviedol šéf ANO. Jednoznačný argument podľa neho je, že polícia o vydanie lídrov ANO požiadala prvý raz pred voľbami do Poslaneckej snemovne. "Prišli sme minimálne o desať percent," konštatoval.

"Problém celej tejto lživej politickej kauzy je v tom, že som vstúpil do politiky. A možno aj vďaka tejto kauze som to ľutoval. Napriek tomu to nevzdám," vyhlásil český premiér s tým, že z politiky neodíde.

Babiš zopakoval, že farma Čapí hnízdo odviedla 72 miliónov korún do verejných rozpočtov. "Nikto na tom nezbohatol," uviedol.

Kritizoval tiež Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). Správa OLAF-u o kauze Čapí hnízdo nepriniesla podľa Babiša žiadne presvedčivé dôkazy. V Európe sú podľa neho "tisíce Čapích hnízd".

"Žijeme v krajine, kde si môžete objednať stíhanie a dostať pravdepodobne niekoho do väzenia," uviedol. Taktiež zopakoval, že si je úplne istý, že nikto z obvinených nespáchal v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo trestný čin. Policajný spis je plný absurdít a nezmyslov, uviedol český premiér podľa spravodajského servera ČT24.

"Budem hlasovať za svoje stíhanie. Ale my budeme bojovať za tú pravdu, je to lživá vec. Pevne verím, že pravda zvíťazí. Cieľ je mňa zlikvidovať a naše hnutie a zabrániť mi, aby som vyjednával ako premiér," zakončil Babiš po 40 minútach svoj prejav.

Poslanec Pavel Blažek (ODS) premiérovi pripomenul, že pod hnutie ANO už štyri roky spadá rezort spravodlivosti. "Máte odvahu hovoriť, že je u nás možné objednať trestné stíhanie, čo ste pre to za tie štyri roky urobili?" vytkol mu Blažek.

Šéf poslancov ANO Jaroslav Faltýnek zopakoval, že zodvihne ruku za svoje vydanie. "Nič nezákonného som neurobil a nechcem sa skrývať za poslaneckú imunitu," vyhlásil.

Česká polícia chce Babiša a Faltýnka stíhať za možný dotačný podvod v kauze rekreačnej farmy Čapí hnízdo. Mandátový a imunitný výbor v utorok odporučil dolnej komore parlamentu vydať oboch politikov.