Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Povodne v Indii zaplavili 2000 dedín, o život prišlo najmenej 27 ľudí

Foto: TASR/AP

Záplavy postihli 2084 dedín v štáte Ásam. Úrady dosiaľ zaregistrovali 27 mŕtvych, očakáva sa však, že počet obetí je oveľa vyšší.

Guváhátí 29. júna (TASR) - Najmenej 27 ľudí zahynulo a tisíce obyvateľov ostali odrezané od sveta na severovýchode Indie, kde rozbúrené vody riek rozvodnených po monzúnových dažďoch zaplavili vyše 2000 dedín.

Indické vzdušné sily distribuovali dnes balíky potravín ľuďom nahromadeným na kúskoch suchej zeme s dobytkom i ďalšími zvieratami. Záchranárov privážali na pomoc uviaznutým vrtuľníkmi.

Záplavy postihli 2084 dedín v štáte Ásam. Úrady dosiaľ zaregistrovali 27 mŕtvych, očakáva sa však, že počet obetí je oveľa vyšší. V regióne boli prerušené telefonické spojenia a pre blato na trati museli zrušiť niektoré železničné spoje.

Obyvatelia riečneho ostrova Madžuli vo štvrtok bezmocne sledovali, ako vody rieky Brahmaputra zalievajú 50 dedín. "Ostalo nám len oblečenie, ktoré máme na sebe," uviedol 60-ročný Puniram Hazarika, jeden zo 75.000 obyvateľov ostrova, ktorí sa museli uchýliť do provizórnych prístreší na blatistom nábreží. Neďaleko sa zoskupila črieda 70 ohrozených ázijských slonov, ktoré sa obvykle vyhýbajú ľuďom.