Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Povstalci v Mali oznámili ukončenie bojov, chcú vytvoriť vlastný štát

Foto: TASR/AP

Vládne sily v Mali sú oslabené po prevrate v Bamaku, vo vyhlásení povstalcov však nič nenaznačuje, že by plánovali pokračovať vo vojenskom ťažení smerom na juh.

Bamako 5. apríla (TASR) - Malijskí povstalci dnes oznámili, že ukončili boj za vytvorenie vlastného štátu na okraji Sahary po tom, ako dosiahli svoj cieľ. Vyplýva to z vyhlásenia separatistického Národného hnutia za oslobodenie Azawádu (MNLA), umiestneného na jeho webovej stránke.

Povstalci bojujúci po boku islamských militantov, ktorí chcú zaviesť islamské právo šaría, dobyli minulý týždeň severné Mali. Vytlačili vládne sily z troch severných regiónov Mali - Kidal, Gao a Timbuktu -, kde podľa MNLA vytvoria nový štát.

"Rozhodli sme sa jednostranne vyhlásiť ukončenie vojenských operácií od štvrtka 5. apríla a polnoci GMT," oznámila skupina na webovej stránke www.mnlamov.net.

Vládne sily v Mali sú oslabené po prevrate v Bamaku, vo vyhlásení povstalcov však nič nenaznačuje, že by plánovali pokračovať vo vojenskom ťažení smerom na juh.

Islamistické hnutie Ansár ad-dín, ktoré bojuje po boku MNLA, uviedlo, že chce vyhlásiť šariát v celom Mali a zatiaľ si nestanovilo nijaké obmedzenia, ako ďaleko mieni postúpiť.

Vzťah MNLA a Ansár ad-dín je nerovný, druhá menovaná skupina je podľa agentúry Reuters vojensky silnejšia a analytici predpovedali, že sa môžu čoskoro dostať do sporu pre konfliktné ciele.

MNLA vo vyhlásení požiadalo medzinárodné spoločenstvo o ochranu Azawádu, ako nazývajú svoj štát, ale africké krajiny a svetové organizácie myšlienku na odtrhnutie severu Mali od zvyšku krajiny jednohlasne odmietli.