Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Povstalci v Mali uniesli sedem alžírskych diplomatov

Foto: TASR/AP

Separatistickí povstalci z kočovného kmeňa Tuarégov využili na obsadenie území v severnej časti Mali mocenské vákuum, ktoré nastalo po zvrhnutí malijského prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého.

Alžír 5. apríla (TASR) - Alžírskeho konzula v malijskom meste Gao a šiestich zamestnancov konzulátu uniesli neznámi ozbrojenci. Informoval o tom dnes alžírsky minister zahraničných vecí Murad Medelsí.

Minister pre alžírsku štátnu tlačovú agentúru APS uviedol, že ozbrojenci prinútili sedem osôb, aby opustili konzulát, pričom ich previezli na neznáme miesto. Vláda podľa neho robí všetko pre to, aby zabezpečila čo najskoršie prepustenie svojich občanov a zamestnancov konzulátu.

Alžírske médiá pred únosom informovali, že na konzulát zaútočili islamisti.

Separatistickí povstalci z kočovného kmeňa Tuarégov využili na obsadenie území v severnej časti Mali mocenské vákuum, ktoré nastalo minulý mesiac po zvrhnutí malijského prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého. Moci sa chopil kapitán Amadou Sanogo, ktorý sa vyhlásil za vodcu vládnucej malijskej junty.

Povstalci zo separatistického Národného hnutia za oslobodenie Azawádu (MNLA) už dobyli hlavné mestá troch hlavných provincií na severe Mali - Kidal, Gao a historické mesto Timbuktu. Podľa agentúry AP sa im v stredu podarilo dobyť i mesto Douentza, ktoré by malo ležať na hraniciach nového štátu Tuarégov.