Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Povstalci v Sýrii podľa svedka zostrelili vojenské lietadlo

Sýria Foto: TASR/AP

Opoziční aktivisti oznámili, že povstalci a vládne jednotky sa v noci na dnes dostali do prudkých bojov neďaleko hranice s Jordánskom.

Ammán/Bejrút 22. septembra (TASR) - Sýrski povstalci bojujúci proti vláde prezidenta Bašára Asada zostrelili vojenské lietadlo nad mestom Atarib v severnej provincii Idlib, informoval dnes svedok útoku.

Podľa nezávislého novinára, ktorý si želal ostať v anonymite, útočili povstaleckí bojovníci na vojenskú základňu neďaleko mesta, keď okolo prelietala stíhačka. Povstalci ju zostrelili zastaranými protilietadlovými guľometmi, citovala svedka agentúra Reuters.

Povstalci, zďaleka horšie vyzbrojení než vládne sily, zdôrazňujú, že potrebujú rakety na zostreľovanie lietadiel a vrtuľníkov, ktoré armáda vo zvýšenej miere používa pri útokoch na opozičné bašty. Koncom augusta podľa vlastných slov zostrelili na predmestí Damasku vrtuľník a o tri dni neskôr lietadlo v provincii Idlib pri tureckej hranici.

Opoziční aktivisti medzitým oznámili, že povstalci a vládne jednotky sa v noci na dnes dostali do prudkých bojov neďaleko hranice s Jordánskom. Zrážky trvali niekoľko hodín najmenej do úsvitu a vyžiadali si obete na oboch stranách, ich počty však neboli známe, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva, sídliace v Londýne.