Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Počet obetí požiaru na trhovisku v Moskve stúpol na 17

Požiar vypukol približne o 05.00 h miestneho času (03.00 h SELČ) a pohltil dvojposchodovú budovu vedľa hangáru na pozemku trhoviska v južnej časti Moskvy.

Moskva 3. apríla (TASR) -


Pri požiari, ktorý dnes nadránom zachvátil sklad na trhovisku v Moskve, zahynulo 17 ľudí. Oznámili to oficiálne zdroje.

Väčšina z obetí pochádzala z Tadžikistanu a ďalších krajín bývalých sovietskych republík, uviedli médiá. Požiar vypukol pred úsvitom a svedčí o nebezpečných podmienkach, v ktorých žijú v Rusku migranti hľadajúci prácu.

"Ten priestor nebol určený na to, aby v ňom žili ľudia," citovala štátna tlačová agentúra RIA predstaviteľa záchranných služieb Sergeja Gorbunova.

Dvojposchodová budova slúžila ako sklad na trhovisku so stavebným materiálom. Obete bývali v provizórnej ubikácii v zadnej časti objektu, povedal. Prečo tam bývali a v akom vzťahu boli k trhovisku zistí vyšetrovanie, dodal.

Úrady začali trestné vyšetrovanie pre podozrenie zo zanedbania požiarnych bezpečnostných opatrení so smrteľným následkom.

Dnešný požiar v Moskve si vyžiadal najviac smrteľných obetí od požiaru v roku 2006, kedy v nemocničnom zariadení pre ľudí so závislosťou na drogách zahynulo 46 ľudí.

Na staveniskách v Rusku pracujú milióny migrantov z chudobných bývalých sovietskych republík ako je Tadžikistan, Uzbekistan, Kirgizsko či Moldavsko. Mnohí z nich sú v Rusku ilegálne, pracujú v Moskve a jej okolí a bývajú priamo tam, kde pracujú, v preplnených priestoroch, ktoré si prenajímajú od svojich zamestnávateľov.

V roku 2010 zahynulo v požiaroch v Rusku takmer 13.000 ľudí.