Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Najničivejší požiar v Colorade už zničil takmer 350 domov, päť obetí

Foto: TASR/AP

V Colorado Springs vyčíňa obrovský požiar a úrady museli kvôli nemu evakuovať z mesta približne 35.000.

San Francisco 29. júna (TASR) - Rozsiahle lesné požiare v americkom štáte Colorado už zničili najmenej 346 domov.

Informoval o tom dnes starosta mesta Coloroda Springs v USA, ktoré je najviac postihnuté najhoršími požiarmi v histórii tohto amerického štátu.

Už vyše 36.000 ľudí muselo v štáte Colorado opustiť svoje domovy kvôli zničujúcim požiarom, ktoré sa rozpútali koncom minulého týždňa. Zatiaľ sa podarilo uhasiť približne len desať percent z požiaru, ktorý postihol územie s rozlohou 75 kilometrov štvorcových.

Coloradský guvernér John Hickenlooper predbežne o príčine vzniku požiarov, ktorá je stále predmetom vyšetrovania, povedal, že sa spojili najhoršie faktory - mimoriadne sucho, silný vietor a búrky s bleskami. V niektorých prípadoch úrady nevylučujú ani podpaľačstvo.

Galéria: Ničivý požiar v Colorade Springs


Americký prezident Barack Obama prisľúbil guvernérovi Colorada plnú podporu, zároveň by mal dnes absolvovať pracovnú cestu do postihnutého amerického štátu, kde sa chce oboznámiť so situáciou priamo na mieste.


V troskách domu zničeného požiarom v štáte Colorado našli telo

Na leteckej snímke sú domy, ktoré zničil lesný požiar v obývanej oblasti Mountain Shadows v meste Colorado Springs v americkom štáte Colorado
Foto: TASR
Hasiči našli telo v troskách zhoreného domu v americkom meste Colorado Springs, ktoré patrí prvej obeti obrovských prírodných požiarov v Colorade.


Požiare pokladajú za najničivejšie v dejinách tohto štátu.

Vyčíňajúci živel už spálil 346 domov, informovala polícia.



Policajný šéf Peter Carey nezverejnil žiadne ďalšie podrobnosti o obeti, ktorá sa stala piatou osobou, usmrtenou tento rok počas obdobia prírodných požiarov v Colorade. Guvernér označil túto sezónu za najhoršiu v dejinách štátu.

Policajný šéf dodal, že dostal tiež správy o dvoch nezvestných dospelých z oblasti Waldo Canyon asi 16 kilometrov od Colorado Springs, kde vyčíňa obrovský požiar a úrady museli kvôli nemu evakuovať z mesta približne 35.000. Zhorelo tam aj uvedených približne 350 domov.