Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pražský magistrát chce v mrazivom počasí pomôcť bezdomovcom

Ilustračné foto Foto: TASR

Pražský magistrát je v prípade naplnenia kapacity klasických nocľahární pripravený na rozšírenie ich počtu.

Praha 7. decembra (TASR) - Vedenie hlavného mesta ČR vyhlásilo prvý stupeň mimoriadnych opatrení pre bezdomovcov. Reagovalo tak na prognózy meteorológov, podľa ktorých by teploty mali počas nadchádzajúceho víkendu klesnúť až na mínus 17 stupňov Celzia.

Vstup na loď Hermes bude bezplatný, informovala dnes agentúra Mediafax s odvolaním sa na predstaviteľa magistrátu Ivana Kabického, ktorý upozornil aj na zmenu miery tolerancie pri kontrolách na alkohol.

Ako poznamenal riaditeľ Centra sociálnych služieb Praha Tomáš Ján, nič sa nemení v už zavedenej pomoci v podobe rozvozu teplej polievky a čaju. Hlavné stanovište na ich distribúciu zostáva v okolí lode Hermes. Na menších stanovištiach sa zastaví špeciálne upravená sanitka pre pomoc bezdomovcom.

Pražský magistrát je v prípade naplnenia kapacity klasických nocľahární pripravený na rozšírenie ich počtu. Tomáš Ján v tejto súvislosti konkretizoval, že by išlo o sprevádzkovanie denných centier aj v nočných hodinách, predovšetkým v prípade neziskových organizácií ako Naděje a Armáda spásy. Pre prenocovanie klientov sú však stále ešte voľné miesta aj na lodi Hermes, aj keď došlo k zvýšeniu využitia tamojšej kapacity na 150 klientov na noc.

V prípade pretrvávajúceho poklesu teplôt je Praha pripravená vyhlásiť aj druhý stupeň opatrení, zameraný na vytvorenie ďalších kapacít pre prekonanie mrazivých nocí. Dlhodobé prognózy však nenaznačujú zatiaľ extrémne mrazivé počasie v českej metropole, takže magistrát ráta podľa slov Ivana Kabického s prvým stupňom do stredy 12. decembra, pretože následne sa očakáva oteplenie. Opatrenia však hudú platiť až do odvolania.