Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pre pád rozostavanej budovy v Kambodži s 28 mŕtvymi obvinili 5 Číňanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kambodžana, Vietnamca a piatich Číňanov obžalovali z neúmyselného zabitia a sprisahania po tom, ako v sobotu skoro ráno v sutinách budovy zomrelo 28 ľudí a ďalších 26 utrpelo zranenia.

Phnom Pénh 25. júna (TASR) - Sedem ľudí vrátane piatich občanov Číny obžaloval v utorok kambodžský súd v prípade zrútenia sa sedemposchodovej rozostavanej budovy v turistickom prímorskom meste Sihanoukville. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kambodžana, Vietnamca a piatich Číňanov obžalovali z neúmyselného zabitia a sprisahania po tom, ako v sobotu skoro ráno v sutinách budovy zomrelo 28 ľudí a ďalších 26 utrpelo zranenia.

Robotníci v čase nešťastia spali v nedokončenej rozostavanej budove, ktorú im prezentovali ako ich ubytovacie zariadenie. Budova bola súčasťou čínskeho konštrukčného projektu.

Kambodžský premiér Hun Sen v súvislosti s touto tragédiou prepustil najvyššieho predstaviteľa zodpovedného za riešenie krízových situácií. Prijal taktiež demisiu guvernéra provincie Sihanoukville.

Vyšetrovatelia sa aktuálne pokúšajú určiť príčiny nehody a prečo sa sedemposchodová oceľová a betónová konštrukcia nadránom, keď v nej spali robotníci s rodinami, zrútila bez predchádzajúcich náznakov. Posledných preživších sa podarilo nájsť v pondelok.

Prokuratúra obvinila dvoch Číňanov - majiteľa budovy a dozorcu stavby - z neúmyselného zabitia a spôsobenia neúmyselných zranení a škôd.

Troch ďalších čínskych občanov, Vietnamca a Kambodžana obvinili zo sprisahania súvisiaceho s obvineniami, vplýva zo súdnych spisov.

Agentúra Reuters si všimla, že prepúšťanie vysokopostavených úradníkov v dôsledku pochybení je v Kambodži neobvyklé.

Tragédia vyvolala v Kambodži diskusiu o spôsobe čínskeho podnikania v krajine. Čínskym podnikom je tam údajne dovoľované pôsobiť bez dostatočnej kontroly.

V minulých rokoch sa v Kambodži zvýšili čínske investície, v dôsledku čoho sa v prístavnom meste Sihanoukville rozmohla výstavba. Je v ňom rozostavaných približne 50 Číňanmi vlastnených kasín a hotelových komplexov.