Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Predseda Nemeckej biskupskej konferencie kritizoval kampaň v Rakúsku

Nemecký kardinál a arcibiskup Mníchova Reinhard Marx. Foto: TASR/AP

Katolícka cirkev sa podľa jeho slov bude zapájať jasnými postojmi do aktuálnych politických diskusií, napríklad pri zasadzovaní sa za pomoc chudobným, slabým a utečencom, ako aj za ochranu života.

Mníchov/Viedeň 15. októbra (TASR) - Znepokojenie nad štýlom politickej konfrontácie, ktorý sprevádzal predvolebnú kampaň v Rakúsku, vyjadril dnes podľa tlačovej agentúry Kathpress predseda Nemeckej biskupskej konferencie, kardinál Reinhard Marx. Podľa jeho názoru to neposkytuje pozitívny obraz o susednom Rakúsku.

Vysokopostavený cirkevný predstaviteľ preto počas víkendu vyzval z Mníchova na slušnosť a korektnosť v politike. "Môžem iba dúfať, že pred tak dôležitými krajinskými voľbami v Bavorsku zažijeme slušný predvolebný súboj a o správnu cestu sa zainteresovaní budú sporiť korektným spôsobom," vyhlásil Marx, ktorý sa navyše vyjadril aj k otázkam ako byť kresťanom v politike a spoločnosti, k islamu, ekumenizmu, rodinnej problematike či zákonu o prisťahovalectve.

Katolícka cirkev sa podľa jeho slov bude zapájať jasnými postojmi do aktuálnych politických diskusií, napríklad pri zasadzovaní sa za pomoc chudobným, slabým a utečencom, ako aj za ochranu života. Nemecký kardinál vyzval súčasne politikov, aby uvažovali komplexnejšie v súvislosti s utečeneckou a integračnou politikou a vyvinuli "integrovanú rozvojovú, zahraničnú a prisťahovaleckú politiku" v súlade s humanitárnymi kritériami.