Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Prestrelka na mexickom letisku si vyžiadala tri obete

Mŕtve telo policajta na letisku v Mexiko City Foto: TASR/AP

Násilie súvisiace s obchodom s drogami si vyžiadalo za uplynulých päť a pol roka 55.000 obetí. Len na letisku v Mexico City v posledných 6 mesiacoch zadržali vyše 200 kilogramov kokaínu.

Mexiko 26. júna (TASR) - Traja mexickí policajti zahynuli pri prestrelke s dvoma kolegami podozrivými z pašovania drog. Strieľalo sa v pondelok na rušnom medzinárodnom letisku v hlavnom meste Mexiko.

K prestrelke došlo, keď sa traja federálni policajti priblížili k dvom podozrivým na druhom termináli letiska, ktorý slúži pre medzinárodné i domáce lety. Dvaja agenti prišli o život na mieste, ďalší podľahol neskôr zraneniam v nemocnici.

Pri streľbe sa cestujúci snažili v panike ukryť, informovali miestne médiá, podľa ktorých bolo vo verejne prístupnej časti budovy počuť vyše desať striel. Hovorca letiska uviedol, že incident nenarušil prílety a odlety.

Podozrivých, ktorých zachytili bezpečnostné kamery, identifikovali, sú však na úteku. Podľa vyšetrovateľov patria k väčšej pašeráckej sieti spolu s príslušníkmi viacerých federálnych a miestnych bezpečnostných orgánov, ktorí pôsobia na letisku.

Miera vrážd v mexickej metropole je pomerne nízka v porovnaní so zvyškom krajiny, v ktorej si násilie súvisiace s obchodom s drogami vyžiadalo za uplynulého päť a pol roka 55.000 obetí na životoch. Útoky v meste a okolí však narastajú - vlani tam v zločineckom podsvetí zaznamenali vyše 300 vrážd.

Mexické letiská a prístavy často využívajú pašeráci drog. Federálni policajti tento rok zadržali len na letisku v metropole vyše 200 kilogramov kokaínu, čo je viac ako dvojnásobok množstva, zadržaného počas celého vlaňajška.