Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Erdogan telefonoval so saudskoarabským kráľom o zmiznutom novinárovi

Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Obaja lídri označili za dôležité zriadiť spoločnú pracovnú skupinu, ktorá bude súčasťou vyšetrovania tohto prípadu.

Ankara/Káhira 15. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a saudskoarabský kráľ Salmán spolu v nedeľu prvýkrát telefonicky hovorili o prípade zmiznutého saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího a jeho vyšetrovaní. S odvolaním sa na zdroj z prostredia tureckého prezidenta o tom informovala agentúra Reuters.

Obaja lídri označili za dôležité zriadiť spoločnú pracovnú skupinu, ktorá bude súčasťou vyšetrovania tohto prípadu.

Výzvu na transparentné vyšetrenie zmiznutia kritika saudskoarabského režimu a odhalenie pravdy okolo toho, čo sa stalo, vyjadril v nedeľu aj Egypt. Zdôraznil, aby sa tento prípad nezneužil na politické vykorisťovanie Rijádu.

Ministerstvo zahraničných vecí v Káhire dodalo, že vývoj celého prípadu dôkladne sleduje a Rijád v jeho snahe vyriešiť situáciu podporuje.

Saudská Arábia sa v súvislosti so zmiznutím Chášukdžího v nedeľu ohradila voči akýmkoľvek hrozbám ekonomickými sankciami či politickému nátlaku. Reagovala na slová amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý pohrozil Rijádu prísnym trestom.

Vo vyhlásení, ktoré v nedeľu zverejnila saudskoarabská štátna tlačová agentúra (SPA), úrady varovali, že kráľovstvo bude reagovať na akékoľvek kroky.

Chášukdží žil v USA a patril ku kritikom saudskoarabskej vlády. Zmizol takmer pred dvoma týždňami, keď vošiel do budovy saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule. Turecké úrady sa obávajú, že bol zabitý a rozštvrtený. Saudská Arábia obvinenia odmieta, neponúkla však dôkazy o tom, že by novinár konzulát opustil.

Saudská Arábia pohrozila odvetou


Saudská Arábia pohrozila v nedeľu odvetnými opatreniami proti akýmkoľvek sankciám voči krajine v súvislosti s nezvestným novinárom Džamálom Chášukdžím, informuje agentúra AP.

Podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa si táto na ropu bohatá krajina zaslúži "prísny trest" v prípade, že je zodpovedná za zmiznutie a predpokladanú vraždu prispievateľa amerických novín The Washington Post Chášukdžího.

Varovanie Saudskej Arábie prišlo v čase stupňujúcich sa medzinárodných obáv v súvislosti s nezvestnosťou Chášukdžího. Ten zmizol ešte 2. októbra po tom, ako vstúpil do budovy saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule, aby si tam vyzdvihol potrebné dokumenty pre sobáš s jeho tureckou snúbenicou.

Americkí poslanci pohrozili prísnymi trestnými opatreniami voči Saudskoarabom, pričom Nemecko, Francúzsko a Británia spoločne vyzvali na "vierohodné vyšetrovanie" prípadu nezvestného novinára. Saudská Arábia akýkoľvek podiel na zmiznutí Chášukdžího odmieta.

Chášukdží rozsiahlo písal o Saudskej Arábii pre Washington Post, pripomína AP. Kritizoval pritom vojnu v Jemene, ako aj nedávny diplomatický spor s Kanadou v súvislosti so zatknutím aktivistov za práva žien. Táto politika sa považuje za iniciatívu saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

Prehľadajú saudskoarabský konzulát, kde zmizol novinár Chášukdží



Dva týždne po zmiznutí saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího sa v pondelok uskutoční "inšpekcia" priestorov konzulátu Saudskej Arábie v tureckom Istanbule. S odvolaním sa na turecké ministerstvo zahraničných vecí o tom informovala agentúra AP.

Práve pri vstupe do budovy saudskoarabského konzulátu bol Chášukdží 2. októbra videný naposledy. Prišiel si tam vyzdvihnúť dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou, z budovy však už nevyšiel a v súčasnosti je nezvestný.

Nemenované zdroje tureckého rezortu diplomacie pre AP uviedli, že prehliadku priestorov konzulátu vykonajú tureckí a saudskoarabskí predstavitelia v pondelok v podvečerných hodinách.

Turecké úrady sa obávajú, že Chášukdžího, ktorý pre americké noviny The Washington Post písal kritické články o saudskoarabskom korunnom princovi Muhammadovi bin Salmánovi, mohli dať zavraždiť saudskoarabskí predstavitelia.

Objavili sa aj podozrenia, že telo Chášukdžího po vražde rozrezali. Saudská Arábia nazvala podozrenia o svojom zapojení do prípadu zmiznutia novinára za "nepodložené", doposiaľ však nepodala vysvetlenie, ako Chášukdží zmizol počas návštevy konzulátu, kým na neho pred budovou čakala jeho snúbenica.