Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prezident USA Trump varoval Irán, aby sa nevyhrážal Spojeným štátom

Na snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Američanom musí byť jasné, že mier s Iránom je matkou všetkého mieru a vojna s Iránom je matkou všetkých vojen, pohrozil v nedeľu USA iránsky prezident.

Washington 23. júla (TASR) - Americký rezident Donald Trump varoval v nedeľu svojho iránskeho náprotivka Hasana Rúháního, že ak sa bude vyhrážať Spojeným štátom, Irán ponesie strašné následky. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

"Američanom musí byť jasné, že mier s Iránom je matkou všetkého mieru a vojna s Iránom je matkou všetkých vojen," pohrozil v nedeľu USA iránsky prezident.

"Už sa nikdy, ale nikdy nevyhrážajte Spojeným štátom, lebo ponesiete následky, aké ešte nikto v dejinách nikdy znášať nemusel," napísal v pondelok ráno na Twitteri Trump.

Na základe jadrovej dohody, ktorú v roku 2015 podpísalo s Iránom šesť svetových mocností, Teherán súhlasil s obmedzením svojho jadrového programu, čo malo zamedziť prípadnému zneužitiu tohto projektu na výrobu jadrovej zbrane. Západné štáty výmenou za to stiahli svoje sankcie voči Teheránu.

Spojené štáty od jadrovej dohody odstúpili v máji 2018. Zvyšných päť signatárov z radov svetových mocností v súčasnosti rokuje s Iránom o možnosti zachovania dohody aj bez účasti Washingtonu.