Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Prezidenti Kolumbie a Brazílie rokovali o ochrane Amazonského pralesa

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Tomáš Doboš

Stretnutia v Leticii sa uskutočnili pred nadchádzajúcim summitom krajín Amazónie, ktorý sa uskutoční v auguste - mesiaci rieky Amazonka - v brazílskom meste Belém.

Bogota 9. júla (TASR) - Prezidenti Brazílie a Kolumbie rokovali v sobotu v kolumbijskom meste Leticia o regionálnej koordinácii boja proti odlesňovaniu a o ochrane Amazonského pralesa, najväčšieho a z hľadiska biodiverzity najrozmanitejšieho pralesa na svete. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Moja vláda sa zaviazala eliminovať odlesňovanie do roku 2030. Toto je záväzok, ktorý môžu krajiny Amazónie spoločne prijať na nadchádzajúcom summite v Beléme," uviedol brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Zároveň vyzval na lepšiu regionálnu a celosvetovú koordináciu.

Rokovaniam medzi Lulom a kolumbijským prezidentom Gustavom Petrom predchádzalo v Leticii stretnutie ministrov životného prostredia krajín Amazónie, kde boli okrem iných zastúpené Kolumbia, Peru, Bolívia či Venezuela.

Petro a Lula vyzvali bohaté krajiny, aby prispeli do fondov určeným na pomoc juhoamerickým krajinám pri zachovávaní Amazonského pralesa, ktorý je považovaný za dôležitý prostriedok v boji proti klimatickým zmenám.

Stretnutia v Leticii sa uskutočnili pred nadchádzajúcim summitom krajín Amazónie, ktorý sa uskutoční v auguste - mesiaci rieky Amazonka - v brazílskom meste Belém. Nadchádzajúci summit je snahou o to, primäť krajiny Organizácie zmluvy o spolupráci v Amazónii (ACTO) konať spoločne pri zachovávaní pralesa. Má tiež zvýšiť povedomie o udržateľnom rozvoji v tomto regióne ohrozenom nelegálnou ťažbou či pašerákmi zvierat a drog.

ACTO bola založená v roku 1978 Bolíviou a Brazíliou. Jej súčasťou sú dnes i Kolumbia, Ekvádor, Guyana, Peru, Surinam a Venezuela pričom na jej stretnutia je pozývaná aj Francúzska Guyana.