Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Zahraničie

Prezidentské voľby aj referendum o EÚ budú v Modalvsku v októbri

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Za navrhovaný termín referenda zahlasovalo v 101-člennom jednokomorovom parlamente 56 poslancov.

Kišiňov 16. mája (TASR) - Poslanci moldavského parlamentu vo štvrtok odsúhlasili, že 20. októbra sa budú konať prezidentské voľby súbežne s referendom o členstve tejto krajiny v Európskej únii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Retuers.

Za navrhovaný termín referenda zahlasovalo v 101-člennom jednokomorovom parlamente 56 poslancov. Poslanci následne odsúhlasili rovnaký termín aj pre konanie prezidentských volieb. Na hlasovaní o termíne referenda sa nezúčastnilo 24 poslancov. Moldavský ústavný súd už predtým povolil, aby sa referendum aj voľby konali súbežne.

Vstup do EÚ je jednou z najdôležitejších priorít súčasnej moldavskej prezidentky Maie Sanduovej, ktorá považuje Rusko a korupciu za dve najväčšie hrozby pre suverenitu Moldavska ležiaceho medzi Ukrajinou a Rumunskom.

Sanduová sa v prezidentských voľbách bude uchádzať o znovuzvolenie do úradu. Proti jej snahe o európsku integráciu sú opozičné strany, ktoré sa zasadzujú za bližší vzťah s Moskvou.

Reuters pripomína, že Moldavsko priamo zažíva dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu, pričom na jeho územie už viackrát dopadli aj zvyšky z vypálených rakiet či dronov.

Moldavsko požiadalo o členstvo v EÚ predvlani - spoločne s Ukrajinou. Európska komisia následne začiatkom novembra 2023 odporučila začatie prístupových rozhovorov s Moldavskom aj Ukrajinou.