Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch a paľbe tureckých síl zahynuli najmenej 14 civilisti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Erdoganom v Ankare.

Bejrút 18. októbra (TASR) - Najmenej 14 civilisti prišli v piatok o život pri náletoch tureckých síl a mínometnej paľbe ich spojencov pri dedine ležiacej neďaleko severosýrskeho pohraničného mesta Ras al-Ajn, v ktorom aj napriek prímeriu uzavretému medzi Spojenými štátmi a Tureckom pokračujú boje. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

"Nálety a mínometná paľba zabili 14 civilistov... v (dedine) Báb al-Chajr a okolitých dedinách," povedal šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán, ktorého citovala agentúra AFP.

Dohoda o prímerí bola ohlásená po štvrtkovom stretnutí amerického viceprezidenta Mikea Pencea s tureckým prezidentom Erdoganom v Ankare. Turecko sa ňou zaviazalo prerušiť svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny.

Vyše týždňovú ofenzívu na severovýchode Sýrie spustila Ankara 9. októbra po tom, ako sýrski Kurdi náhle prišli o podporu Washingtonu, keď prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.