Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Pri násilnostiach v Sýrii zahynulo v stredu najmenej 66 ľudí

Miestne koordinačné výbory, ktoré dokumentujú násilnosti v krajine, informovali o smrti 54 ľudí a zranení ďalších 70 pri dopade rakety na štvrť v meste Hamá.

Bejrút 26. apríla (TASR) - Najmenej 66 ľudí zahynulo v stredu v Sýrii, väčšina z nich v centrálnej provincii Hamá. Vyplýva to z výpovedí opozičných aktivistov a správ štátnych médií.

Miestne koordinačné výbory, ktoré dokumentujú násilnosti v krajine, informovali o smrti 54 ľudí a zranení ďalších 70 pri dopade rakety na štvrť v meste Hamá. Podľa aktivistov bolo medzi mŕtvymi 16 žien a 13 detí, pričom v troskách stále ležali ďalšie telá.

V Sýrii platí dva týždne prímerie, ktoré však takmer denne narúšajú násilnosti. Podľa opozície od jeho vyhlásenia zabili v krajine vyše 300 ľudí.

Na prímerie má dohliadať pozorovateľská misia OSN, ktorá by podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN mala mať 300 členov. V súčasnosti ich v krajine pôsobí len 11.

Predstavitelia svetovej organizácie v stredu večer Bezpečnostnú radu informovali, že hlavný vojenský pozorovateľ a zvyšok prípravného tímu pricestujú do Damasku 30. apríla, pričom väčšia skupina 100 neozbrojených vojenských pozorovateľov dorazí do Sýrie asi o mesiac.