Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri ostreľovaní predmestí Damasku zahynuli desiatky ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa miestnych aktivistov zomrelo najmenej 42 ľudí.

Bejrút 29. júna (TASR) - Desiatky ľudí zahynuli za uplynulé dva dni pri ostreľovaní predmestí sýrskej metropoly Damask. Väčšina obetí prišla o život v meste Dúmá, informovali dnes opoziční aktivisti.

Miestne koordinačné výbory, exilové Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva i ďalší aktivisti uviedli, že pri celodennom ostreľovaní vo štvrtok zomrelo najmenej 40 ľudí. Ďalších dvoch zabili dnes ráno, uviedla agentúra DPA.

Ostreľovanie je súčasťou intenzívnej ofenzívy vládnych jednotiek s cieľom opätovne získať kontrolu nad damaskými predmestiami, v ktorých pôsobia povstalci. Najmä Dúmá je ohniskom odporu proti režimu prezidenta Bašára Asada. Mesto ostreľuje armáda už celé dni a podľa aktivistov tvoria väčšinu obetí civilisti.

V sobotu budú v Ženeve predstavitelia svetových a regionálnych veľmocí viesť rozhovory o spôsoboch zastavenia krviprelievania v Sýrii. Základom rokovaní je nový plán osobitného vyslanca pre Sýriu Kofiho Annana, ktorý navrhuje vytvorenie prechodnej vlády zo zástupcov režimu a opozície.

Annan dnes pre agentúru Reuters povedal, že je optimistom, pokiaľ ide o ministerské rokovania. Podľa jeho slov by mali priniesť "prijateľný výsledok".