Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Pri ruskom ostreľovaní Chersonu a Charkovskej oblasti zahynuli 3 ľudia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda hlásila, že ruské útoky v Charkovskej oblasti sa v posledných dňoch zintenzívnili.

Kyjev 7. augusta (TASR) - Jedna žena zahynula v pondelok skoro ráno, keď ruské sily ostreľovali juhoukrajinské mesto Cherson. Dvaja ďalší ľudia prišli o život pri ruskom ostreľovaní pohraničných častí Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu britského denníka The Guardian, ktoré sa odvolali na ukrajinské úrady.

"Cherson mal ťažkú noc... Ruská armáda pokračovala v ostreľovaní domov obyvateľov v centrálnej časti mesta," uviedol gubernátor Olexandr Prokudin v odkazovej aplikácii Telegram. Podľa neho zahynula 59-ročná žena a medzi zranenými sú dvaja záchranári a 93-ročná žena. Prokudin dodal, že ostreľovanie sa začalo okolo polnoci a trvalo niekoľko hodín.

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na Telegrame informoval, že dvaja civilisti boli v pondelok ráno zabití a traja ďalší utrpeli zranenia počas ruského ostreľovania pohraničných častí Charkovskej oblasti.

Mesto Cherson aj časti Charkovskej oblasti priamo susedia s frontom, píše Reuters. Ukrajinská armáda hlásila, že ruské útoky v Charkovskej oblasti sa v posledných dňoch zintenzívnili.

Ukrajina dobyla mesto Cherson a časti Chersonskej oblasti vlani v novembri, po mesiacoch ruskej okupácie, ale ruské sily často toto mesto aj okolité územia ostreľujú z druhého brehu rieky Dneper.

Tento mesiac pri ruskom ostreľovaní zahynul v nemocnici v Chersone mladý lekár, ktorý bol v práci prvý deň, a päť zdravotníkov utrpelo zranenia. Rusko popiera, že počas invázie na Ukrajinu zámerne mieri na civilistov alebo nemocnice, pripomína Reuters.