Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pri útoku v Gaze zahynul známy palestínsky básnik a aktivista

Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v pásme Gazy z južného Izraela vo štvrtok 7. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Rifát Alarír pôsobil ako profesor anglickej literatúry a kreatívneho písania na Islamskej univerzite v Gaze, kde okrem iných predmetov vyučoval aj tvorbu anglického básnika Williama Shakespeara.

Gaza 8. decembra (TASR) - Pri izraelskom útoku na severe palestínskeho Pásma Gazy prišiel vo štvrtok večer o život palestínsky básnik a aktivista Rifát Alarír. Bol vedúcou osobnosťou mladých literátov z Gazy a v snahe osloviť väčšie publikum písal po anglicky. O jeho smrti i úmrtí ďalších členov jeho rodiny informoval na sociálnej sieti Facebook jeden z jeho priateľov, básnik Musáb abú Tuhá.

Agentúra AFP vo svojej správe uviedla, že niekoľko dní po tom, čo Izrael v októbri začal svoju pozemnú ofenzívu na palestínskych územiach, Alarír na sociálnych sieťach napísal, že odmieta opustiť sever Pásma Gazy, ktorý bol vtedy epicentrom bojov. Zároveň opakovane podporil masívny útok palestínskych militantov na izraelské územie zo 7. októbra, ktorý rozpútal súčasný konflikt v Gaze.

Alarír pôsobil ako profesor anglickej literatúry a kreatívneho písania na Islamskej univerzite v Gaze, kde okrem iných predmetov vyučoval aj tvorbu anglického básnika Williama Shakespeara. Bol tiež jedným zo spoluzakladateľov projektu Nie sme čísla (We are not numbers) spájajúceho autorov z Gazy s mentormi v zahraničí, ktorí im pomáhajú písať príbehy o svojich životných skúsenostiach v angličtine.

V rámci tohto projektu bola spracovaná kniha Gaza odpovedá (Gaza Writes Back), ktorá je kronikou života v Gaze od mladých palestínskych autorov, a vyšla aj kniha Neumlčaná Gaza (Gaza Unsilenced).

Počas prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a Hamasom Alarír, vystupoval v západných médiách - napr. vo vysielaní televízií BBC či ABC News, pričom útok na Izrael vedený Hamasom zo 7. októbra charakterizoval ako "legitímny a morálny" a tvrdil, že bol "presne ako povstanie vo varšavskom gete" z roku 1943.

AFP dodala, že v novembri Alarír na platforme X zverejnil báseň s názvom 'Ak musím zomrieť', ktorá mala viac ako desaťtisíc zdieľaní. Báseň sa končí veršami: "Ak musím zomrieť, nech to prinesie nádej, nech je to rozprávka". Po správe o básnikovej smrti mu medzi prvými poctu vzdala webová stránka Literary Hub.

Izrael spustil rozsiahlu vojenskú operáciu v palestínskom Pásme Gaze po útoku Hamasu na juh Izraela zo 7. októbra, pri ktorom bolo podľa izraelských úradov zabitých okolo 1200 ľudí, väčšinou civilistov. V odvetnej operácii izraelskej armády, ktorá sa medzičasom rozšírila na územie celej palestínskej enklávy, bolo podľa Hamasu zabitých viac ako 17.100 ľudí, tiež väčšinou civilistov.

Podľa izraelskej armády Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov alebo do ich okolia a palestínskych civilistov zneužíva ako ľudské štíty. Hamas to popiera.