Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Prímerie v Sýrii je veľmi krehké, varoval Pan Ki-mun

Foto: TASR/AP

Prví pozorovatelia OSN, ktorí dorazili do Sýrie v noci nadnes, zatiaľ nepodali hlásenie.

Bejrút 16. apríla (TASR) - Prímerie platné v Sýrii od minulého týždňa je veľmi krehké, uviedol dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Vyzval zároveň sýrsku vládu i opozičné sily, aby sa zdržali akékoľvek násilia.

"Tento proces zastavenia násilia je veľmi krehký, preto si vyžaduje úplnú podporu a spoluprácu všetkých zainteresovaných strán - sýrskych úradov a opozičných síl," povedal Pan počas návštevy Bruselu. "Tento veľmi krehký proces by mohla prekaziť aj menšia neúmyselná streľba," zdôraznil.

Prví pozorovatelia OSN, ktorí dorazili do Sýrie v noci nadnes, zatiaľ nepodali hlásenie, dodal Pan Ki-mun. Sýrske úrady vyzval, aby zaistili bezpečnosť a slobodu pohybu členov tímu, a vylúčil plány poskytnúť vojenskú ochranu humanitárnym pracovníkom v Sýrii.

Príchod prvých pozorovateľov OSN dosiaľ neovplyvnil situáciu v Sýrii. Oponenti režimu prezidenta Bašára Asada a aktivisti za ľudské práva informovali dnes o opätovnom ostreľovaní dvoch štvrtí mesta Homs, pričom v meste Hamá podľa nich v noci zastrelili dvoch civilistov v ich aute. Z mesta Idlib hlásili boje medzi dezertérmi a vládnymi jednotkami.

Po šesťčlennom prípravnom tíme pozorovateľskej misie OSN by do Sýrie malo v najbližších dňoch doraziť ďalších približne 25 pozorovateľov. Neskôr by sa ich počet mal zvýšiť na 250. Cieľom misie je dohliadať na odchod armády z miest a na prímerie - súčasti mierového plánu osobitného medzinárodného vyslanca Kofiho Annana, ktorý oficiálne akceptovala vláda i opozícia.

Sýrska štátna tlačová agentúra Sana dnes uviedla, že vláda nemá nič proti prítomnosti pozorovateľov, pokiaľ nie je narušená zvrchovanosť krajiny. Damask podľa správy dúfa, že pozorovatelia dosvedčia "zločiny", ktoré páchajú "ozbrojené teroristické skupiny", ktorým pripisuje podnecovanie násilností v krajine.