Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Protest proti jadrovej energii v deň výročia Fukušimy

Protestujúci vykrikujú slogany Foto: TASR/AP

Elektráreň Fukušima zasiahli vlny cunami spôsobené zemetrasením, poškodili ju a začala z nej unikať nebezpečná radiácia.

Tokio 11. marca (TASR) - Približne 10.000 ľudí dnes pochodovalo centrom japonského hlavného mesta Tokio a vyzývalo na ukončenie výroby jadrovej energie v krajine. Pochod sa uskutočnil v deň prvého výročia vlaňajšieho ničivého zemetrasenia s magnitúdou 9,0 a následných prívalových vĺn cunami.

Mnoho demonštrantov, medzi nimi muži aj ženy všetkých vekových kategórií, držalo v rukách plagáty s nápisom "Žiadne atómky" a "Všetky jadrové elektrárne v Japonsku treba odstrániť".

V Japonsku sú v súčasnosti v prevádzke iba dva z 54 jadrových reaktorov, pretože verejnosť má po katastrofe v jadrovej elektrárni Fukušima obavy z atómovej energie.

Elektráreň Fukušima, ktorú prevádzkuje spoločnosť TEPCO (Tokyo Electric Power Co.), zasiahli 11. marca 2011 vlny cunami spôsobené zemetrasením, poškodili ju a začala z nej unikať nebezpečná radiácia.

"Mali by sme chrániť naše deti, nie jadrové elektrárne," zakričali niektoré ženy, keď kráčali okolo sídla spoločnosti TEPCO.

Protestujúci neskôr vytvorili ľudskú reťaz a obkolesili budovu parlamentu.

Japonský protest je menší než podobné demonštrácie konané v Nemecku. "Dnes však vidíme na japonské pomery dosť veľký počet účastníkov," uviedol aktivista.

Tisíce ľudí z celého Japonska sa tiež zišli na zhromaždení v meste Korijama, iba 55 kilometrov západne od poškodenej elektrárne Fukušima, uviedli organizátori.

"Ceníme si veľkú podporu ľudí, ktorí prišli z celej krajiny. Podporu premeníme na novú energiu potrebnú pre náš boj proti vláde," uviedol Čieko Šiina, vodca organizácie Sieť na záchranu detí pred radiáciou z Fukušimy.