Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Protest proti rasizmu a diskriminácii prilákal v Berlíne tisíce ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas privítal vysokú účasť na proteste ako dôležitý signál.

Berlín 13. októbra (TASR) - Účasť približne 40.000 osôb sa očakáva na proteste proti rasizmu a diskriminácii, ktorý sa začal v sobotu popoludní v hlavnom meste Nemecka. Pochod berlínskymi ulicami je namierený aj proti "pravicovému štvaniu, zomieraniu utečencov v Stredozemnom mori a škrtom v sociálnom systéme", informovala tlačová agentúra DPA.

Zhromaždenie pod heslom "Za otvorenú a slobodnú spoločnosť - solidarita namiesto exklúzie" organizuje zväz aktivistov používajúci názov "Nerozdeliteľní". Zastúpenie na podujatí majú aj viaceré organizácie a politické strany vrátene Zelených a Ľavice.

Na transparentoch sa objavujú nápisy ako "Nie štvaniu proti moslimom", "Rasizmus nie je žiadnou alternatívou" či "Solidarita s obeťami pravicového, rasistického a antisemitského násilia".

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas privítal vysokú účasť na proteste ako dôležitý signál. "Nenecháme sa rozdeliť, a už vôbec nie pravicovými populistami," uviedol Maas zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) pre denníky mediálnej skupiny Funke.

Koaličná Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou však túto akciu výslovne nepodporila. Generálny tajomník berlínskej kancelárie Stefan Evers upozornil, že oznamovateľom zhromaždenia bol advokát Červenej pomoci, čo je podľa neho organizácia podporujúca ľavicovo-extrémistických zločincov. Na akcii sa spolupodieľajú aj "mnohé ďalšie pochybné organizácie", dodal.

Nálady proti migrantom a cudzincom v Nemecku silnejú od roku 2015, keď kancelárka Merkelová rozhodla o otvorení hraníc pre státisíce migrantov.