Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Protesty proti Nečasovej vláde boli aj mimo Prahy

Český premiér Petr Nečas Foto: TASR/AP

Václavským námestím pochodovali aj priaznivci komunistov, ktorí so sovietskymi vlajkami v rukách vykrikovali slogany: Už jsme tady! a Máme holé ruce!, ktoré zaznievali na demonštráciách v roku 1989.

Praha 17. novembra (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí zišlo sa dnes na Václavskom námestí v centre Prahy na protivládnej demonštrácii odborov a občianskych iniciatív z platformy Stop vláde!

Ako informoval portál novinky.cz, demonštrácia v Prahe, ktorá sa konala pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie, sa skončila symbolickým zvonením kľúčmi a volaním po demisii vlády Petra Nečasa. Na odborársku demonštráciu voľne nadviazal happening pod názvom Sametové posvícení, ktoré ako sprievod masiek zorganizovala Iniciatíva FÓR_UM.

Hlavným rečníkom odborárskej demonštrácie pod sochou sv. Václava bol predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Jaroslav Zavadil, ktorý vyhlásil, že vláda premiéra Petra Nečasa si nezaslúži, aby ľudu vládla, keďže o zásadných zákonoch hlasuje s väčšinou jedného hlasu. Zavadil by privítal generálny štrajk, ale podľa jeho slov sa ľudia v továrňach takého kroku obávajú, lebo nechcú prísť o prácu.

Kritika Zavadila a odborárov však zaznela na paralelne prebiehajúcej demonštrácii, ktorá sa konala za sochou sv. Václava, bližšie k Národnému múzeu, kde rečníci odborárskemu bosovi vytkli, že on sám i odbory sa na "ľudí vykašľali, keď si obhájili vlastné záujmy".

Zástupkyňa združenia Alternatíva zdola Ilona Švihlíková kritizovala vládu za údajné "mafiánske praktiky".

Josef Středula z odborového zväzu KOVO kritizoval vládu za to, že vládne agresívne a bez dialógu, zadlžuje štát, znižuje reálne mzdy a zvyšuje nezamestnanosť. Vládu obvinil z korupcie, krádeží i šírenia jedovatého alkoholu, napísali novinky.cz.

Václavským námestím dnes pochodovali aj priaznivci komunistov, ktorí so sovietskymi vlajkami v rukách vykrikovali slogany: "Už jsme tady!" a "Máme holé ruce!", ktoré zaznievali na demonštráciách v roku 1989.

Ako informovali novinky.cz, odborári sa od ich akcie dištancovali, podobne ako aj od podujatia, ktoré sa konalo za sochou sv. Václava.

Hneď dve demonštrácie zažilo v deň výročia Nežnej revolúcie Brno. Usporiadateľmi jednej boli priaznivci Hnutia za priamu demokraciu, druhú za účasti mladých mužov s vyholenými hlavami zorganizovala Robotnícka mládež.

Asi 500 demonštrantov sa dnes zišlo aj v centre Českých Budějovíc, aby protestovali proti rastúcemu vplyvu komunistov v spoločnosti.

Demonštrácia proti Nečasovej vláde sa dnes podvečer konala aj v centre Ostravy. Vzhľadom na nízku účasť jeden z jej usporiadateľov pripustil, že "na nejaký čas to bude pravdepodobne posledný protest". "Nie je možné ľudí stále ťahať na námestia. Musíme na politikov tlačiť aj inak," uviedol pre novinky.cz Karel Fiedler.

V Trutnove sa pri príležitosti 23. výročia Novembra konala séria kultúrnych podujatí.