Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Protesty v Katalánsku si vyžiadali viac než 180 zranených

Katalánski demonštranti počas zrážok s políciou na ulici v katalánskej metropole Barcelona 18. októbra 2019, kde už piaty deň pokračujú masové demonštrácie. Protesty v Katalánsku vypukli v pondelok po tom, ako si 12 obžalovaných, vrátane bývalého katalánskeho vicepremiéra Oriola Junquerasa, vypočulo rozsudok španielskeho najvyššieho súdu. Foto: TASR/AP

Podľa odhadov polície vyšlo v Barcelone do ulíc viac než 500.000 ľudí.

Barcelona 19. októbra (TASR) - Viac než 180 zranených si vyžiadali piatkové násilnosti v španielskom regióne Katalánsko. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Ako uviedli záchranárske zložky, len v Barcelone bolo v dôsledku násilných protestov zranených 152 ľudí. Celkový počet zranených predstavuje 182 osôb. Katalánska regionálna polícia Mossos d'Esquadra napísala na Twitteri, že zranených bolo aj 18 jej príslušníkov. Podľa odhadov polície vyšlo v Barcelone do ulíc viac než 500.000 ľudí.

Španielske ministerstvo vnútra informovalo o 83 predbežných zadržaniach v súvislosti s demonštráciami, ktoré v piatok večer eskalovali najmä v Barcelone, kde sa zhromaždilo vyše pol milióna ľudí na protest proti verdiktu španielskeho najvyššieho súdu. Ten v pondelok odsúdil deviatich katalánskych separatistických lídrov na dlhé tresty odňatia slobody za nevydarený pokus o vyhlásenie nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Katalánsky líder Quim Torra podľa agentúry Reuters vyzval španielsku vládu po piatich dňoch protestov na vzájomné rokovania: "Vyzývame úradujúceho predsedu španielskej vlády, aby sa posadil za vyjednávací stôl a rokoval," povedal v sobotu Torra novinárom. Dodal, že tohtotýždňové násilnosti nezodpovedajú pokojnej povahe katalánskeho hnutia za nezávislosť.